Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli légicsapás ölte meg a Hamász katonai főnökét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 15. 5:36

Egy izraeli légicsapás november 14-én, szerdán megölte Ahmed al-Dzsabarit, a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász katonai szárnyának parancsnokát – jelentették be a Hamász képviselői és az izraeli titkosszolgálat.

A támadás a kormány későbbi bejelentése szerint egy nagyobb szabású izraeli művelet kezdetét jelentette palesztin fegyveres szervezetek ellen.

A Gázai övezet elleni, négy évvel ezelőtti izraeli támadás óta Dzsabari a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető. Dzsabari régóta az Izrael által leginkább üldözött személyek listájának élén volt. Számos Izrael elleni támadással, valamint Gilad Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták.

Nevük elhallgatásával nyilatkozó izraeli katonák azt mondták, hogy Dzsabarit több hónapos „pontos hírszerző tevékenységnek" köszönhetően sikerült beazonosítani.

Ahmed al-Dzsabari a gépkocsiján utazott Gázában, amikor a támadás érte. A Hamász szerint a légicsapás egy másik személyt is megölt. Támadások értek más gázai, Hán Junisz-i és rafahi célpontokat is, köztük egy palesztin rendőrőrsöt.

Izraeli részről az utóbbi napokban közölték, hogy miután a Gázai övezetből többször is rakétatámadást intéztek izraeli területek ellen, fontolgatják magas rangú Hamász-vezetők megölését. Híveik szerint a levegőből végrehajtott célzott támadások hatékony elrettentést jelentenek olyan bonyodalmak nélkül, amelyekkel egy földi katonai akció feltétlenül együtt jár. Nincsenek például izraeli katona áldozatai. A módszer javaslói azzal is érvelnek, hogy a kitervelők és irányítók kiiktatásával elejét lehet venni későbbi támadásoknak.