Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harmincegy halott, kétszáznál is több sérült a brüsszeli robbantásokban

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 22. 19:59

Kettős robbanás történt március 22-én, kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd nem sokkal később a Maelbeek nevű metróállomáson. A detonációknak − a legfrissebb jelentések szerint − legalább 31 halottja és több mint 200 sérültje van, köztük két magyar is. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

22:06

Több tényezőtől is függ, milyen hatása lesz a brüsszeli terrorcselekményeknek a magyarországi turizmusra, de az ilyen események után általában visszaesés tapasztalható – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornának szerdán.

Az, hogy a turisták szokásai milyen gyorsan változnak, attól függ, mennyire súlyos esemény történt, és ismétlődik-e – mondta Kovács István.

A párizsi terrorcselekmények után Budapesten 4-5 százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma, holott az első kilenc hónapban közel 10 százalékos növekedés volt. Több európai nagyvárosban visszaesett a forgalom, most kezdett konszolidálódni a helyzet – emlékeztetett a főtitkár.

Az Egyesült Államokban 2011-ben elkövetett terrortámadás után az egész világon drámaian visszaesett a turizmus – tette hozzá.


* * *



21:12

A Migrációkutató Intézet szerint a nyugat-európai bevándorlás- és biztonságpolitika kudarcát jelzik az újabb, immár stratégiai célpontok ellen elkövetett merényletek.
Az intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében emlékeztetett rá: Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi merénylet egyik irányítóját a keddi brüsszeli terrortámadást megelőző napokban fogták el. A merényletek és a letartóztatás közötti kapcsolat még nem tisztázott, de felmerült a többi között – fűzték hozzá -, hogy a terrorakció válasz lehetett a letartóztatásra és arra a kudarcra, amit Salah Abdeslam okozhatott a párizsi öngyilkos merényletek alatti állítólagos visszakozásával.

Felidézték: Brüsszel évek óta „az európai radikális iszlamizmus egyik melegágya", részben például a molenbeeki muszlim bevándorló többségű negyedben koncentrált dzsihadista csoportok, részben közelsége miatt más európai nagyvárosokhoz, „bevándorlóközpontokhoz".
Kiemelték: a keddi támadás célpontjai, a Zaventem nemzetközi repülőtér, illetve az Európai Unió több fontos intézményének otthont adó belvárosban található Maelbeek nevű metróállomás kiválasztása azt bizonyítja, hogy a terroristáknak a párizsi őrizetlen és elsősorban civil jellegű célpontok mellett a stratégiai fontosságú pontok támadására is van kapacitásuk és képességük.
A káoszteremtés, azaz a háborús hadviselés eszköztárának része a merényletek elkövetése, de a rendbontás más formája, például a nemi erőszak is a félelem bénító légkörét teremtheti meg Európában, ami a gazdasági és a politikai életet is destabilizálhatja – olvasható a közleményben.

A Migrációkutató Intézet hangsúlyozta azt is, hogy „csapdahelyzet" alakult ki, amelyben elengedhetetlen az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolása Irakban és Szíriában, ugyanakkor a célzott hadműveletek intenzitásának erősödése további merényletekhez vezethet Európában.
Azt írták: a migrációs hullám, amely azt eredményezi, hogy sok fiatal férfi érkezik Európába biztonsági ellenőrzés nélkül, katonai és ideológiai értelemben is összekapcsolja Európát a Közel-Kelettel. Az Iszlám Állam terrorszervezet ideológiája pedig befogadókra talál a „súlyos integrációs deficittel küzdő" nyugat-európai muszlim közösségekben. Ezzel kapcsolatban hozzátették: ezekben a radikális iszlamista körökben sok követője, támogatója és rajongója van Salah Abdeslamnak.

Az intézet értékelése szerint Európa „többfrontos támadás alatt áll", így a békeidőben érvényes biztonságpolitikai alapelvek és jogszabályok „rendre csődöt mondanak". A tavalyi terrorcselekmények nem vezettek a biztonságpolitikai válaszok felülvizsgálatához – írták.

Megítélésük szerint a szíriai és iraki harcterekről visszatérő dzsihadistákat következetesebb, szigorúbb és alaposabb megfigyelés alá kell vonni, ehhez a tranzitországok lehetőségeit is növelni kell. Tagállami szinten egységesen bűncselekménnyé kellene minősíteni a terrorista szervezethez csatlakozást – közölte az intézet.


* * *



20:00

Legkorábban szombaton nyithatják meg újra a forgalom előtt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret, ahol az előző napon kettős robbantást hajtottak végre – közölte szerda este a légikikötőt üzemeltető vállalat szóvivője.
„Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy szombaton újraindulnak-e a kereskedelmi járatok" – mondta sajtótájékoztatóján Anke Fransen.
Hozzátette, a légitársaságoknak addig alternatív megoldásokat kell választaniuk.

Arnaud Feist, a vállalat igazgatója délután még mindössze arról számolt be, hogy csütörtökön zárva marad a zaventemi repülőtér.

A kedd reggeli terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, és nagyjából kétszázhatvanan megsebesültek.


* * *

1596010813

19:09

A rendőrség által már korábban is körözött belga Najim Laachraoui lehetett a második, eddig azonosítatlan öngyilkos merénylő, aki az előző nap felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren – jelentette a De Standaard című napilap névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.
A belga szövetségi főügyész délután azt közölte, hogy a két repülőtéri robbantó közül az egyik Ibrahim el-Bakraoui, akinek a testvére, Khalid a városközpontban robbantotta fel magát kedden egy metróállomáson.

Frédéric Van Leeuw elmondta, a hatóságoknak még nem sikerült azonosítani az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett, a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert, akik közül az egyik felrobbantotta magát, a másik pedig feltehetőleg elbizonytalanodott és elmenekült.

A sajtó korábban arról számolt be, hogy a novemberi párizsi terrortámadások miatt is keresett Najim Laachraoui volt az, aki elmenekült a repülőtéren, azonban ezt nem erősítették meg a hatóságok.


* * *



18:52

A keddi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában.
Elmondta, hogy Törökország tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit.

Erdogan hozzátette: a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, s a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről.


* * *



17:58

Tizenöt kilogramm robbanóanyagot találtak a brüsszeli merényletekkel gyanúsítottak lakásán, a robbanószer azonos típusú azzal, amelyet a tavaly novemberi párizsi támadásokkor használtak – közölte szerdán a belga ügyészség.


* * *



14:46

Az előző napi brüsszeli terrortámadások miatt rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei – jelentette be az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia.
A holland elnökség a Twitteren jelentette be, hogy csütörtökön helyi idő szerint délután 4 órakor összeülnek a szakminiszterek az uniós intézmények képviselőivel a belga fővárosban.



* * *



17:31

Továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a keddi brüsszeli merényleteknek bármilyen német vonatkozásai lennének – mondta a német belügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.
Johannes Dimroth a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a német biztonsági szervek szorosan együttműködnek belga és más uniós partnerekkel, és egyelőre nem fedeztek fel semmilyen Németországba vezető szálat. Ez azonban csak a nyomozás „köztes mérlege", és a Belgiumból érkező hírfolyam „dinamikus alakulása" is azt jelzi, hogy változhat a helyzet.

A szóvivő elmondta, hogy a német hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket, így megerősítették a repülőterek, pályaudvarok és a „kritikus infrastruktúra" egyéb elemeinek védelmét, és megerősítették a Benelux-államokkal közös határszakaszok ellenőrzését.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hatóságok mintegy 800 úgynevezett külföldi harcosról vagy „terrorturistáról" tudnak, akik Németországból távoztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak valamely terrorszervezethez. Nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba. Őket fokozott ellenőrzés alatt tartják, mint ahogy azt a további mintegy 450 embert is, akiket a közbiztonságra veszélyes iszlamistaként tartanak számon.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a keddi támadások óta adott nyilatkozataiban rendre kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is nagy Németországban, és nem lehet kizárni, hogy merényletek történnek. Kifejtette azt a korábban számos alkalommal hangoztatott nézetét, hogy az EU-ban javítani kell a tagállami biztonsági szolgálatok közötti adatcserén, továbbá össze kell kapcsolni a különböző hatóságok adatbázisait nemzeti és államközi szinten, és ki kell alakítani egy közös schengeni nyilvántartási rendszert, amelynek révén nyomon lehet követni, hogy ki utazik be a belső határellenőrzés nélküli övezetbe és ki távozik onnan.
A személyes adatok védelme „szép dolog, de válságos időkben a biztonságnak van elsőbbsége" – mondta a német belügyminiszter.

A külügyminisztériumban felállított válságstáb szerdán közölte, hogy a brüsszeli merényletek sérültjei között német állampolgárok is vannak, köztük legalább egy súlyos sérült, és nem lehet kizárni, hogy a halálos áldozatok között is vannak németek.


* * *



16:09

Olaszországot nem fenyegeti kiemelt terrorveszély, de hatóságai minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek a brüsszeli robbantásos merényletek után – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán. A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápának húsvéti programja nem módosul.
Matteo Renzi az olasz parlamenti pártok vezetőivel egyeztetett a brüsszeli robbantásokat követően más országokhoz hasonóan Olaszországban is megerősített nemzetbiztonsági intézkedésekről.
Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok nem tudnak Olaszországot fenyegető konkrét terrorista veszélyről. Ennek ellenére megerősítették az olaszországi repülőterek, pályaudvarok, metróállomások védelmét, ahol az eddiginél is több fegyveres katonát és rendőrt látni.

Matteo Renzi kijelentette, a biztonságra költött forrásokon túl a terrorizmus legyőzése érdekében „hatalmas kulturális befektetésre van szükség az európai városok peremkerületeinek társadalmi felzárkóztatására".

A Corriere della Sera olasz napilap római kiadása szerint “páncélozott" az idei római húsvét: az olasz fegyveres erők és csendőrség páncélos járművei készenlétben sorakoznak a Colosseum körüli utcákban. A Szent Péter térre vezető sugárút több pontján is ellenőrzik a hívőket és turistákat, akik a térre is csak fémdetektoros ellenőrzés után tudnak bejutni. A fémdetektorok a Szent Péter teret övező oszlopcsarnokban állnak.

Olasz sajtóinformációk szerint felmerült, hogy a római és milánói metróállomások utasait fémdetektorral ellenőrizzék. A római Leonardo Da Vinci repülőtéren pedig azt tervezik, hogy az utasokat és poggyászaikat már a repülőtérre történő belépés előtt ellenőrzik a légikikötőn kívüli biztonsági kapunál.

A La Repubblica úgy tudja, az olasz belügyminisztérium kizárja, hogy az ország területén „terrorcsoportok" készülnének merényletre, inkább „magányos farkasok" akcióitól tart. Az újság arról értesült, hogy a belügyminisztérium dzsihadista csoportokhoz köthető, rejtett internetes honlapokat talált, amelyeken Ferenc pápát keresztes harcosként ábrázolták.

A Vatikán közlése szerint azonban Ferenc pápa egyetlen egy húsvéti programját sem mondja le vagy módosítja. Az egyházfő szokása szerint golyóálló mellényt sem visel a tömegeseményeken.
A tavaszi szünet kezdetével Rómát ellepték a turisták: a Colosseumnál és a Szent Péter térnél szerdán mozdulni nem lehetett az olasz és külföldi látogatóktól. Ezek lesznek a római húsvét főbb helyszínei is.



* * *

1596010813

15:32

Az egyházfő arra kérte szerdán az embereket, hogy egyhangúlag ítéljék el az előző napi brüsszeli robbantásokat, amelyeket „kegyetlen gaztetteknek" nevezett. Ferenc pápa arra kérte a híveket: imádkozzanak azért, hogy „ezek a kegyetlen, fundamentalizmustól elvakított emberek" jó útra térjenek.
„Ismét azzal a felhívással fordulok a jóakaratú emberekhez, hogy egyhangúlag ítéljék el ezeket a kegyetlen gaztetteket, amelyek csak halált, terrort és rémületet szülnek" – mondta a katolikus egyházfő szerdai általános audienciáján, a vatikáni Szent Péter téren.

A katolikus egyházfő a Brüsszelben történtekkel kapcsolatban azt mondta, hogy összeszorul a szíve. Hozzátette: az egész belga nép, valamint az áldozatok hozzátartozói és a sebesültek mellett áll, és imádkozik értük.



* * *



15:13

Nemzeti gyásznapot hirdetettek Romániában csütörtökre a brüsszeli terrortámadások áldozatainak emlékére, a belga állampolgárokkal való szolidaritás jeleként, erről szerdai ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány.
Az ország közintézményein félárbocra eresztik a lobogókat, a rádió és televízió-csatornákat és kulturális intézményeket pedig a kormány arra kéri, hogy műsorukat igazítsák a gyásznapról szóló döntéshez.
„Ezzel Európa fővárosának lakói számára akarjuk tiszteletünket és szolidaritásunkat kifejezni" – mondta Dan Suciu kormányszóvivő.

A keddi brüsszeli terrortámadásokban nem haltak meg román állampolgárok, ám kedd estére kiderült, hogy a sebesültek között négy román is van. Egyiküket már kedden kiengedték a kórházból.
A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, „elővigyázatos" szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.


* * *



14:29

Nem változott Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint, de a stratégiai fontosságú pontokon szigorodott a rendőri ellenőrzés – mondta szerdán a brit belügyminiszter.
Theresa May, aki az előző napi brüsszeli terrortámadás után hozott brit intézkedésekről tájékoztatta az alsóház képviselőit, elmondta, hogy továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Theresa May alsóházi nyilatkozatában elmondta azt is, hogy az elmúlt 18 hónapban a rendőrség és a biztonsági szolgálatok hét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg. Mindegyik merényletterv vagy közvetlenül az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődött, vagy annak propagandája inspirálta a támadás kitervelőit – tette hozzá a brit belügyminiszter.

* * *

1596010813

13:58

Megerősítette a keddi brüsszeli terrortámadások elkövetőinek személyazonosságát szerdán tartott sajtótájékoztatóján a belga szövetségi főügyész, aki szerint valóban az el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó.
Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint Ibrahim el-Bakraoui, aki a repülőtéren robbantott, végrendeletet hagyott egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben.

A testvérpár különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert volt a rendőrség előtt. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

* * *


13:54

Egy más élet, egy keményebb, zártabb, kevésbé gondtalan és talán gyűlölettel telibb társadalom kezdetét jelentik a brüsszeli terrortámadások, ennek kialakulása ellen azonban minden eszközzel küzdeni kell – figyelmeztetett szerdai írásában a Le Soir című belga napilap.
A cikk szerzője a közelmúlt legsötétebb fejezetének nevezte a belga fővárosban kedd reggel végrehajtott robbantásos merényleteket. Ugyanakkor hozzátette: a lakosság a válságos órákban megmutatta, hogy mennyire emberséges. „A jóság volt a válasz a borzalmakra, az emberiesség a barbárságra" – fogalmazott a cikkíró.
Bár a folyamatos terrorkészültség és katonai jelenlét miatt a lakosság szinte fel volt készülve arra, hogy támadás fogja őket érni, a történtek emlékeztették az embereket s sebezhetőségükre. „Együtt kell élni a félelmünkkel, uralkodni kell felette, aztán elfelejteni" – hangsúlyozta írásában a Le Soir.

A Politico című brüsszeli hírportál szerint a keddi merényletek talán megváltoztatják a kontinens hozzáállását a biztonsági kérdésekhez. Mint írták, meghatározó szerepe lesz annak, hogy a következő napokban miként ültetik át a gyakorlatba a kezdeti politikusi reakciókat.
„Világosan át kell gondolnunk, hogy miként kellene megreformálni a titkosszolgálatokat" – hangsúlyozta Claude Moniquet szakértő, aki szerint a feszültebbé való politikai hangulatban elkerülhetetlenül a szabadságjogok kárára fogják megerősíteni a biztonsági intézkedéseket.
„Szerintem a közvélemény nincsen tisztában azzal, hogy mennyi biztonsági intézkedést nem hajtanak végre az uniós tagállamok. Ott van a titkosszolgálati információk megosztásának problémája: a tény, hogy az Europol nem működik hatékonyan" – mondta a hírportálnak Claude Moraes, az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnöke.

Az amerikai kézben lévő Politico írásában arra is figyelmeztettek: a közvélemény egyre nagyobb része úgy véli, hogy az Európai Unió vezetői nem képesek ellenőrzésük alatt tartani a terrorfenyegetést. Mint írták, ezek a merényletek Európa-szerte fokozni fogják a menekültválság miatt amúgy is megnövekedett xenofóbiát és a bevándorlásellenességet.
A Politico hangsúlyozta, az utóbbi hatvan évben az volt az alapfeltételezés, hogy az Európai Unió a legfőbb biztosítéka a béke és a biztonság megőrzésének, de ha széles körben teret nyer az a vélekedés, hogy az unió erre képtelen, akkor rendkívüli mértékben megerősödhetnek a populista politikai erők a kontinensen.

A francia nyelvű La Libre Belgique „Miért éppen Belgium?" című cikkében vészes jövőt jósol Európának. A napilap a brüsszeli merényletekről írva az Iszlám Államtól azt az üzenetet idézi, hogy “semmit sem láttatok még". A lap szerzője szerint ez nem olyan fenyegetés, amelyet könnyen szabad venni egy semmitől vissza nem riadó szervezettől. Az idézet ráadásul folytatódik és háborút ígér minden olyan ország ellen, amely támadást intézett vagy folytat jelenleg is az Iszlám Állam ellen. A vészjósló üzenet azzal is fenyegetőzik, hogy az érintett nyugati országokban bevezetik a Korán szerinti életet és törvénykezést.
A lap emlékeztet arra, hogy Belgium is az Iszlám Állam ellen fellépő nemzetközi koalíció tagja 2014 szeptembere óta.

A szerző megemlítette, hogy Európát több merénylet rázta meg már a kilencvenes évek óta, de ez idáig Belgiumot elkerülte ez a veszély. Kijelentette ugyanakkor: a rendőrség és a politikusok is tudtak arról, hogy eközben az ország az iszlamista terrorizmus nyugati bástyájává vált. Ez adhatott szerinte alapot arra a reményre, hogy a merényletek talán elkerülik Belgiumot.
A cikk szerint 2012 óta több mint 500 belga állampolgár távozott Szíriába, hogy részt vegyen a terrorszervezet tevékenységében, és kiképzést kapjon a gépfegyverek használatáról, az üzenetek titkosításáról, a gerillaharcról és a robbanószerek gyártásáról.
Közülük nagyjából 120-an tértek vissza eddig, akiknek legtöbbje radikális fundamentalista és nyugatellenes maradt – húzta alá a cikk szerzője.

A La Libre Belgique úgy vélekedett, hogy a Párizsban elkövetett novemberi merényletek kitervelőjének és megszervezőjének tartott Salah Abdeslam pénteki elfogása, a lőfegyverek és robbanószerkezetek lefoglalása arra ösztönözhették – és továbbra is ösztönözhetik – a merényletre készülő dzsihadista csoportokat, hogy felgyorsítsák a régóta tervezett akcióik végrehajtását.


* * *



13:01

Hetekig zárva marad Brüsszelben a megrongálódott Maelbeek metróállomás, ahol számos áldozatot követelő öngyilkos merényletet követtek el – közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere szerdán, a terrortámadás másnapján.
Hozzátette, hogy a közlekedési vállalat még nem fejezte be a keletkezett károk felmérését, valamint a rendőrség is folytatja a robbantás körülményeinek vizsgálatát.

Rodolphe Van Weyenbergh, a brüsszeli szállásadók szövetségének szóvivője bejelentette, hogy a brüsszeli hotelek további ingyenes elhelyezést kívánnak biztosítani a terrortámadások miatt rászorulóknak. Kiemelte, hogy eddig nagyjából száz érintettnek, illetve hozzátartozónak biztosítanak szállást, de a közelgő húsvéti foglalások miatt bizonytalan a további szállásigények kielégítése.

A közösségi oldalakon közzétett információk szerint a Brüsszelben elkövetett terrortámadások áldozataira emlékezve „Nem akarunk félelemben élni" jelmondattal gyászmenetet tartanak szombaton 14 órakor a belga fővárosban. A spontán szerveződő menet az város egyik szimbólumának számító, az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített Atomium kilátó melletti parkból indul.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között – külügyi közlés szerint – két magyar.


* * *



12:57

A terrorfenyegetettség miatt csütörtökön is zárva marad a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér, ahol az előző nap kettős robbantást hajtották végre – közölte Arnaud Feist, a légikikötőt üzemeltető vállalat igazgatója.
„Nem lesznek érkező vagy induló kereskedelmi járatok a brüsszeli repülőtéren március 24-én" – írta a cégvezető a Twitteren.

A kedd reggeli terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezetők utakat, valamint törölték az összes járatot. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, és nagyjából kétszázhatvanan megsebesültek.

* * *

1596010813

12:36

Több mint harminc embert azonosítottak a tavalyi novemberi párizsi merényletek gyanúsítottjai közül – közölte szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök.
„Eddig több mint harminc embert azonosítottak, akiknek köze lehet a párizsi merényletekhez. Tizenegyen meghaltak, tizenketten börtönben vannak, a többieket még körözik" – mondta a kormányfő az Europe1 francia kereskedelmi rádióban.
„Hogy vannak-e köztük a brüsszeli merényletek elkövetői közül? Meglátjuk, a nyomozás fogja kideríteni" – tette hozzá.

A keddi brüsszeli robbantásos merényletek több mint harminc halálos és több mint kétszáz sebesült áldozatot követeltek. A támadássorozatot a párizsi merényletekhez hasonlóan az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.
„Ezeket a merényleteket Szíriából szervezték meg, ott tervelték ki. De egyértelmű, hogy egyszerre belgiumi és természetesen franciaországi bázissal. Hogy ugyanazok a csoportok-e? Hagyjuk meg a rendőrségi szerveknek és az igazságszolgáltatásnak, hogy kiderítse, mi történt!" – hangsúlyozta Manuel Valls.

A belga televízió arról számolt be, hogy azonosították a brüsszeli merénylőket, köztük egy testvérpárt, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraouit. A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások logisztikai felelőse, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban. Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül.

Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli robbantásokat Salah Abdeslam letartóztatására válaszul, bosszúból szervezte-e az Iszlám Állam, a francia miniszterelnök azt válaszolta: „Fogalmam sincs, de természetesen vannak szembeszökő egybeesések".

* * *

12:34

A korábbi hírekkel ellentétben a belga rendőrök nem Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt fogták el, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban – jelentette a La Libre Belgique című helyi napilap.
Az újság értesülése szerint egy másik gyanúsítottat vettek őrizetbe délelőtt a hatóságok a belga főváros Anderlecht nevű negyedében.
A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyről.

* * *


12:31

A keddi robbantások miatti, Brüsszelben tapasztalható közlekedési nehézségekre figyelmezteti a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a belga fővárosba készülő magyar állampolgárokat, de továbbra is azt kéri, hogy csak a halaszthatatlan, sürgős esetekben utazzanak Brüsszelbe.
A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett figyelmeztetésben felidézik: kedd reggel nagy erejű, kettős robbantás történt a Zaventem brüsszeli nemzetközi repülőtér indulási csarnokának közelében. A reptéri robbantásokat a brüsszeli metróvonal Maalbeek állomása közelében újabb robbantás követte. Az eddig közzétett adatok szerint a robbantásoknak 31 halálos áldozata és 250 sebesültje volt.

A történtek miatt a belga fővárosban bezárták az összes pályaudvart, lezárták a 300 méternél hosszabb alagutakat, így a város autós forgalma jelentősen lelassult, ez azonban a mentést nem akadályozta.
Szerdára a városi busz- és villamosközlekedés, valamint – egyes lezárt, központi fekvésű állomások kivételével – részben a metróközlekedés is újraindult.
A reggeli csúcsidőszak ellenére a brüsszeli központi repülőtér légi forgalmát leállították, az érkező és az induló járatokat vidéki repterekre, elsősorban Charleroi-ba, Liege-be és Oostende-be irányítják át. A Zaventem repülőtér még további napokig zárva tart.
Az egész országra a legmagasabb, 4. fokozatú terrorhelyzetet (közvetlen és azonnali fenyegetettség) jelentették be.
A sebesültek között – az eddigi információk szerint – két magyar állampolgár van, akiket kórházban elláttak.

A magyar konzuli szolgálat a belga hatóságokkal együttműködve közvetlenül tájékoztatja az érintetteket.
Az eseménnyel kapcsolatosan szükség esetén a brüsszeli konzuli hivatal a +32 2 348 1810-es vagy az 1812-es telefonszámon érhető el.
A konzuli szolgálat továbbra is feltétlenül javasolja a városban tartózkodó magyaroknak, hogy tartózkodjanak a tömegesen látogatott, forgalmas és zsúfolt helyszínektől, így a brüsszeli pályaudvaroktól, metróállomásoktól, áruházaktól és turisztikai nevezetességektől.

Tekintettel a brüsszeli repülőtéri zárlatra, a legmagasabb biztonsági kockázati szintre, a közlekedési fennakadásokra és a fokozott rendőri, katonai jelenlétre, azt javasolják a magyaroknak, hogy egyelőre – a helyzet normalizálódásáig – csak halaszthatatlan, sürgős esetekben utazzanak Brüsszelbe, és akkor is gondosan és előzetesen egyeztessenek meghívójukkal, az utazásszervezővel, a légitársasággal vagy más választott utaztatóval.

Kérik továbbá, hogy a Belgiumban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat, valamint kísérjék figyelemmel az eseményeket. Azt is kérik, hogy kövessék a belga hatóságok utasításait, és a belga krízisközpont weboldalán található információkat is kísérjék figyelemmel.

1596010814
* * *


12:26

A terrorellenes együttműködés szükségességéről beszélt az orosz és a német külügyminiszter szerdán, a brüsszeli merényletek másnapján Moszkvában.
A vendéglátó Szergej Lavrov reményét fejezte ki, hogy az európaiak a terrorfenyegetés hatására félreteszik a „geopolitikai játszmákat", és az összefogás mellett döntenek. Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett: az Oroszország és az EU közötti terrorelhárítási együttműködést befagyasztották az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.

Frank-Walter Steinmeier szerint a brüsszeli terrortámadások újabb „véres példájául" szolgáltak az egész világ elleni fenyegetésnek. A német diplomácia vezetője hangot adott meggyőződésének, hogy közös érdek az ez elleni együttes fellépés. Szavai szerint ennek a kérdésnek „szerepelnie kell a napirenden".
Úgy vélekedett, Oroszország jelenleg Szíriában kifejtett erőfeszítései a béke javára válhatnak. Steinmeier elismerte, hogy a szíriai tárgyalásokon öt év óta példátlan előrelépés történt, aminek következtében remény van a politikai folyamatra. A német diplomácia vezetője szerint a szíriai kormány és ellenzék között mielőbb meg kell kezdődniük a fogolycsere-tárgyalásoknak.

A politikus mindazonáltal kijelentette: annak fényében, hogy a szíriai polgárháborúnak 250 ezer halottja van és a konfliktus 12 millió embert kényszerített otthona elhagyására, nem tudja elképzelni, hogy Bassár el-Aszad (elnökként) elfogadható személy lenne a lakosság minden csoportja számára.
Olyan világi megoldást sürgetett Szíria számára, amelyben minden csoport együtt tud majd élni.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország és Németország egyetértett abban, hogy a genfi szíriai béketárgyalásoknak átfogónak kell lenniük. Megismételte, hogy az alkufolyamatban az ellenzéki erők között a szíriai kurdoknak is részt kell venniük, mivel a szíriai állam alapjairól folyik az egyeztetés.
Steinmeier aggodalmát fejezte ki a törökországi belpolitikai helyzet miatt, és hangot adott reményének, hogy Ankara megtalálja az útját a kurdokkal való megbékélésnek.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy a szíriai-török határon át még folyik illegális nyersolaj-kereskedelem, ám ennek mértéke az orosz légierő beavatkozását követően visszaesett.
A kelet-ukrajnai helyzetről szólva Steinmeier kijelentette, hogy az ottani tűzszünetet gyakran megsértik, és hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet a helyzet eszkalációja. Hangsúlyozta a térségbeli aknamentesítés és csapatszétválasztás fontosságát.

Lavrov szerint a felek egyetértettek abban, hogy Délkelet-Ukrajnában a helyzet csak a minszki megállapodások betartása esetén stabilizálható. Kiemelte, hogy ezek keretében Kijevnek közvetlen párbeszédet kell kezdenie Donyeckkel és Luhanszkkal a régió különleges státusával, a helyi választások megrendezésével és a valódi amnesztia biztosításával kapcsolatos politikai problémák megoldásáról.
A felek érintették az orosz bíróság által kedden 22 évi szabadságvesztésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő ügyét is. Lavrov elmondta, hogy Oroszország értesült az elítéltre vonatkozó ukrán fogolycsere-javaslatról. Rámutatott, hogy az ügyben a döntés az elnök illetékessége, és Moszkva az orosz törvényekkel összhangban fogja ezt a kérdést elbírálni. Steinmeier az ügyben egy „humanitárius megoldás" megtalálása mellett foglalt állást.

Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-német viszony továbbra is prioritás marad Moszkva számára. Mint mondta, a kétoldalú viszonyban megmaradtak a nehézségek, de ezek ellenére a Moszkva és Berlin közötti párbeszéd „aktívan fejlődik". Megfogalmazása szerint a kétoldalú viszony az európai és a globális politika fontos tényezője marad.
Pozitív lépésnek nevezte, hogy német részről készség mutatkozott arra, hogy felújítsák a két diplomáciai tárca gazdasági és pénzügyi közös munkacsoportja tevékenységét. A testület következő ülését Lavrov bejelentése szerint júliusban tartják majd meg. Az orosz tárcavezető reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a bizottság munkája segít megállítani a két ország közötti áruforgalom csökkenését.

Lavrov közölte: a német fél megerősítette, hogy Németországban egyetlen orosz sajtóorgánum tevékenységét sem fogják betiltani. (E kijelentésnek az az előzménye, hogy a két ország között az év elején feszültséget szültek olyan, később hamisnak bizonyult orosz sajtójelentések, amelyek szerint egy kiskorú orosz lányt Berlinben menedékkérők raboltak el és erőszakoltak meg.)

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán közölte, hogy a német külügyminisztert a nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadja majd.
Nyugati forrásból származó orosz hírügynökségi értesülés szerint egyébként Steinmeier az este folyamán találkozni fog a helyi idő szerint délután ugyancsak Moszkvába érkező John Kerry amerikai külügyminiszterrel is.

1596010814
* * *


12:08

A brüsszeli események miatt még magasabb lett a készültségi fokozat a debreceni nemzetközi repülőtéren – közölték a légibázis vezetői szerdán az MTI-vel.
Közleményük szerint a repülőtér utasai és dolgozói biztonságának érdekében bevezetett szigorúbb biztonsági intézkedések miatt az utasok átvizsgálása hosszabb időt vehet igénybe. Ezért kérik az utazókat, hogy a járatuk indulása előtt legalább két-három órával korábban érkezzenek meg a repülőtérre, és a poggyászaikat ne hagyják őrizetlenül.

A Wizz Air légitársaságtól kapott értesülések szerint a társaság járatai továbbra is menetrend szerint közlekednek Debrecen és a menetrendben szereplő összes úti cél között – olvasható a közleményben, amelyben a debreceni repülőtér dolgozói együttérzésüket fejezik ki az áldozatoknak, családtagjaiknak és a brüsszeli repülőtér dolgozóinak.


* * *



11:41

Indokoltnak tartják a brüsszeli robbantások nyomán kedden elrendelt kettes fokozatú terrorkészültség fenntartását az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai – derült ki a testület szerdai, zárt ülése után tett nyilatkozatokból.

A rendkívüli ülésen Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Papp Károly országos rendőr-főkapitány, valamint a polgári és katonai titkosszolgálatok képviselői tájékoztatták a bizottság tagjait a Brüsszelben történtekről és azok magyarországi vonatkozásairól.

A mintegy kétórás tanácskozás után Molnár Zsolt, a testület elnöke azt mondta: nincs arra utaló információ, hogy a brüsszelihez hasonló merényletre készülnének Magyarországon, ugyanakkor minden európai országban fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség.


* * *



11:25

A belga hatóságok szerda délelőtt elfogták Najim Laachraouit, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt, aki a gyanú szerint előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban – jelentette a La Derniére Heure című helyi lap.
Az újság tájékoztatása szerint a 24 éves férfit a belga főváros Anderlecht nevű negyedében sikerült elfogni.
A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem erősítette meg a fiatalember őrizetbe vételéről szóló híreket.
Najim Laachraouit nagy erőkkel kereste a rendőrség, miután a biztonsági kamerák rögzítették, amint a két öngyilkos merénylő társaságában tartózkodott előző nap a repülőtéren. Feltehetőleg ő is pokolgépet rejtett el a poggyászában, azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült.

Róla nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

A helyi sajtó korábban arról számolt be, hogy azonosították mind a három repülőtéri merénylőt, és ezen információk szerint a zaventemi öngyilkos robbantásokért egy testvérpár felelős, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraoui.
Az RTBF belga közszolgálati televízió azonban rendőrségi forrásokra hivatkozva később azt közölte, hogy Ibrahim a légikikötőben robbantotta fel magát, Khalid pedig fél órával később az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson. Ezen értesülések szerint a második repülőtéri kamikaze kiléte továbbra is ismeretlen.
A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.
Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, és nagyjából kétszázhatvanan megsebesültek.


* * *



11:00

A belga fővárosban egyperces néma csenddel emlékeznek szerda délben a több mint harminc emberéletet követelő, előző napi brüsszeli terrortámadások áldozataira – jelentették be a helyi hatóságok.

„Arra hívom fel a lakosságot, hogy délben egyperces néma csenddel emlékezzenek a március 22-i terrortámadások áldozataira" – írta szerda reggel Rudi Vervoort, a brüsszeli régió kormányzatának vezetője a Twitteren.

Az elnöki palota közleménye szerint a belvárosban egyperces néma tiszteletadással fog adózni az áldozatok emléke előtt Fülöp belga uralkodó és felesége, Matild, valamint Charles Michel miniszterelnök is.

* * *



10:42

A brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylőkből álló csoport is ott lehetett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren – írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniére Heure című belga napilap március 23-án, szerdán.
A belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival – írja az újság.
Közvetlenül a brüsszeli repülőtéri robbantás előtt egy Renault Clio és egy fekete Audi S4 típusú autó is a repülőtér parkolójába érkezett. A beszámolók szerint ezekben három vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak az autóból, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak Brüsszelbe.

Rendőrségi források szerint mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdonában van, aki már egy éve a hatóságok látókörében van terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A férfi az elmúlt évben Szaúd-Arábiában járt, ahová másik három, egy 22, 25 és 26 éves limburgi fiatalember, és egy 33 éves marokkói származású, antwerpeni férfi kísérte el.
A két autót azonosították korábban a német-belga, a belga-luxemburgi és a belga-francia határokon is.

A lap értesülései szerint egy kukában számítógépet talált a belga köztisztasági vállalat, amelyet átadott a rendőrségnek. A hatóságok a laptopot „fontos" eszköznek minősítették, amelytől azt remélik, hogy értékes dokumentumokat vagy az Iszlám Állam terrorszervezettel folytatott levelezést találnak rajta. Emellett a Brüsszelben rejtőző nemzetközi terrorista sejtek újabb szálait is segíthet felgöngyölíteni – írta a napilap.

* * *


10:36

A belga fővárosban egyperces néma csenddel emlékeznek szerda délben a több mint harminc emberéletet követelő, előző napi brüsszeli terrortámadások áldozataira – jelentették be a helyi hatóságok.
„Arra hívom fel a lakosságot, hogy délben egyperces néma csenddel emlékezzen a március 22-i terrortámadások áldozataira" – írta szerda reggel Rudi Vervoort, a brüsszeli régió kormányzatának vezetője a Twitteren.
Az elnöki palota közleménye szerint a belvárosban egyperces néma tiszteletadással fog adózni az áldozatok emléke előtt Fülöp belga uralkodó és felesége, Matild, valamint Charles Michel miniszterelnök is.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, és nagyjából kétszázhatvanan megsebesültek.

1596010814
* * *

09:46

Szerbiában nincs közvetlen terrorveszély, ugyanakkor fokozták a biztonsági ellenőrzéseket – jelentette ki Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol az is elhangzott, hogy szerdán egyetlen járat sem indul Belgrádból Brüsszelbe.
A tárcavezető hozzátette, hogy megerősítették a veszélyeztetettnek minősített épületek, valamint a belgrádi Nikola Tesla repülőtér védelmét is. A biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős testület is összeül, hogy a további lépésekről döntsön.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő a keddi brüsszeli robbantások után reményét fejezte ki, hogy Európa és a világ megtalálja a terrortámadásokra adható megfelelő választ. Hozzátette, hogy semmiképp sem szabad azt tenni, amit a terroristák a legjobban szeretnének, azaz pánikba esni, megváltoztatni az életmódot vagy rendezetlenséget vinni a társadalomba.

A brüsszeli támadás áldozatai iránti tiszteletből a szerb főváros több épületét is a belga zászló színeiben világították ki.


* * *



09:18

Megemelte a terrorfenyegetettség szintjét Szlovákiában szerdán Robert Kalinák belügyminiszter – közölte a Sita szlovák hírügynökség a szaktárcára hivatkozva.
Az ország történetében most először emelték meg a terrorveszély vélelmezett szintjét a második fokozatra. Eddig az első fokozat volt érvényben. A második fokozat a gyakorlatban azt az állapotot jelzi, hogy az országban a terrorcselekmény elkövetésének veszélye kevéssé valószínű, de nem lehet kizárni.

A készültség megemeléséről a keddi brüsszeli merényletek miatt döntött a szlovák belügyminisztérium az ország hírszerzői szolgálatait koordináló biztonsági tanácsának, illetve más biztonsági és védelmi szerveinek helyzetértékelése alapján.
A szlovák belügyminisztérium már kedden rendkívüli biztonsági intézkedések – leginkább megerősített rendőri jelenlét – bevezetésével reagált a brüsszeli robbantásokra, később pedig összehívták a kormány nemzetbiztonsági tanácsát is.

Ez utóbbi ülése után Robert Fico ügyvezető kormányfő jelezte: mérlegelni fogják a terrorfenyegetettség szintjének megemelését, s arról az illetékes biztonsági szakértői testületek helyzetértékelése után hoznak döntést.

A keddi brüsszeli merényleteknek hivatalos szlovák források szerint nincsenek szlovákiai halálos áldozatai vagy sebesültjei.


* * *



09:02

Súlyos veszteségek érik az Iszlám Államot, de a harcmodoruk ellen nagyon nehéz védekezni, még akkor is, ha a vezetőket kiiktatják – mondta N. Rózsa Erzsébet külügyi szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója elmondta: az utóbbi hónapokban többször jöttek arról hírek, hogy kiiktatták a terrorszervezet egy-egy vezetőjét, vagyis súlyos veszteségek érik az Iszlám Államot.
Mindazonáltal a harcmodor, amelyre az Iszlám Állam berendezkedett, hogy a területén kívül már eleve meglévő radikális szervezetekkel létesít kapcsolatot, illetve Európában és Törökországban robbantásokat hajt végre, nagyon nehezen felszámolható, még akkor is, ha a vezetőket megölik – jegyezte meg.

Hozzátette: érthető emberi reakció, hogy az emberek egyenlőségjelet tesznek a migráció és a terroristák között, de ennek az áldozatai pont azok, akik a háború elől menekülnek, és semmiféle rossz szándékuk nincsen, csak új életet szeretnének kezdeni.
A tragédia az, hogy maguk a terroristák rendelkeznek olyan anyagi forrással, hogy nem feltétlenül szükséges menekültek közé bújniuk. Ők tudnak repülőjegyet venni, akár vízumot, több személyiséget ahhoz, hogy bejuthassanak Európába – jegyezte meg.


* * *



08:57

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán az operatív törzs ülése után szerda reggel.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Belügyminisztériumban tartott megbeszélésen a keddi, brüsszeli robbantások miatt áttekintették a biztonsági helyzetet, és meghozták a szükségesnek ítélt intézkedéseket.
Fenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ teljes riadóját, fokozott rendőri készültséget rendeltek el Magyarország egész területére, valamint továbbra is érvényben tartják a migrációs válsághelyzetet – ismertette a kormányfő, aki utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.

1596010814


* * *



08:40

A belga hatóságok azonosították a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletek elkövetőit – jelentette szerdán a La Derniere Heure című helyi lap.
A rendőrség a légikikötő biztonsági kameráinak felvételei alapján három sötét hajú fiatalembert keresett. Közülük ketten öngyilkos merényletet hajtottak végre, harmadik társuk azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet, hanem elmenekült.
Az RTBF belga közszolgálati tévéadó friss értesülései szerint az öngyilkos robbantásokért egy testvérpár felelős, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraoui.

A csatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy két brüsszeli lakosról van szó, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert.
A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.
Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül.

A harmadik, még szökésben lévő merénylőt Najim Laachraouiként azonosították a La Derniere Heure híradása szerint.
Róla nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését.

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.
Az államügyészség korábbi nyilatkozata szerint a gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról Belgiumba szállított. Autójukat szeptember kilencedikén ellenőrizték az osztrák-magyar határnál, ahol – mint később kiderült – az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.
A DNS-vizsgálatok eredménye szerint a Najim Laachraouiként azonosított fiatalember hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek.

A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták. A rendőrségi beszámolók szerint az ő DNS-ét azonosították a Brüsszel Schaerbeek negyedében bérelt lakásban is, ahol a Párizsban felhasznált robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.
A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui lehetett az egyik címzettje azoknak az SMS-eknek, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.
A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember vesztette életét, és több mint kétszázan sebesültek meg.


* * *



08:16

Összehívja a miniszterek uniós tanácsát a brüsszeli terrortámadás miatt kialakult helyzet megvitatására a tanács soros elnökségét betöltő Hollandia – közölte éjszaka Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter.
Az eddigi összesítés szerint legalább 31 halottja és több mint kétszáz sebesültje van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, illetve az uniós intézmények közelében lévő metróállomáson elkövetett merényleteknek. A terrortámadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A hatóságok hajszát indítottak a repülőtérről elmenekült egyik gyanúsított elfogására, és több házkutatást hajtottak végre a belga fővárosban.

Egyes hírek szerint a fokozott terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait, és több uniós tagország is fokozta biztonsági intézkedéseit.
Mark Rutte holland miniszterelnök még kedd délelőtt, a kormány ülése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy országa közvetlen kapcsolatban marad Németországgal, Belgiummal és Franciaországgal, ha további uniós intézkedésekre lenne szükség.

* * *

1596010815

Március 23. 07:43

Spontán megemlékezést tartottak március 22-én, kedd este Brüsszel központjában, több százan gyertyákat gyújtottak a belga fővárosban reggel végrehajtott robbantásos merényletek áldozatainak emlékére.
A tőzsde épülete előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot krétaüzenetekkel rajzolták tele. Voltak, akik énekeltek vagy hegedültek, mások egymás kezét fogva, csendben emlékeztek.
Egyesek „Brüsszel, szeretlek", mások pedig „Ne aggódjatok", „Együtt a gyűlölet ellen" vagy „El a kezekkel az országomtól" feliratú táblákat tartottak a magasba. Egymással keveredtek a francia, a holland, az angol és az arab nyelven írt üzenetek.

Sötétedés után a helyszínre érkezett Charles Michel belga kormányfő is, akit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kísért el a megemlékezésre.
„Amióta itt vagyok Brüsszelben, nagyon belgának, nagyon brüsszelinek érzem magam" – mondta Juncker újságíróknak.

A részt vevő brüsszeliek közül többen nyilatkoztak a sajtónak.
„Azért vagyok itt, hogy megemlékezzek az áldozatokról és megmutassam, hogy az országunk együtt érző, demonstráljam azt, hogy a belső konfliktusaink ellenére egységesek vagyunk a borzalmakkal szemben" – mondta egy 22 éves egyetemista, aki békejelet ábrázoló zászlót tartott a kezében.

Egy algériai férfi „szomorúnak és sokkolónak" nevezte a történteket, és kifejtette, hogy szerinte határozottabban kellene fellépni a radikális imámok ellen, akik azt hangoztatják, hogy ártatlan emberek meggyilkolásával be lehet jutni a paradicsomba. „Ez nem a paradicsom, ez a pokol" – mondta.

„Azért jöttünk el az édesanyámmal, hogy megmutassuk, büszkék vagyunk rá, hogy belgák vagyunk, és nem félünk" – mondta egy fiatal nő.

A helyszínen a békés hangulat ellenére nagy a rendőrségi készültség, az ide tartó emberek táskáját átkutatják a rendfenntartók.

A több mint harminc halálos áldozatot követelő keddi terrortámadások miatt elrendelték a legmagasabb szintű terrorkészültséget a belga fővárosban. Komoly zavarok alakultak ki a légi közlekedésben, lezárták az alagutakat és a teljes tömegközlekedési hálózatot. Az internetes közösségi oldalakon ezért a helyiek közül sokan szállást vagy fuvart ajánlottak a rászorulóknak Brüsszelben.

* * *

1596010815

22:15

Poggyászaikba rejtették a robbanószerkezeteket a brüsszeli nemzetközi repülőtéren kedden végrehajtott terrortámadások elkövetői – közölte Francis Vermeiren, a légikikötőnek otthont adó Zaventem település polgármestere.
„Taxival érkeztek a csomagjaikkal a repülőtérre. A pokolgépek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak" – mondta el sajtóértekezletén a belga politikus.

A polgármester arról számolt be, hogy a merénylők két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.

A két robbantó életét vesztette. A harmadik gyanúsítottat azóta is keresi a rendőrség, a sötét hajú férfi kiléte egyelőre ismeretlen.


* * *



21:37

Spanyolország megerősíti repülőtereinek védelmét, de a terrorvédelmi készültség szintjét megtartja jelenlegi, a legmagasabb előtti fokozaton – jelentette be az ügyvezető spanyol kormány belügyminisztere kedden Madridban, miután a brüsszeli terrortámadások miatt a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőkből álló bizottság értékelte a helyzetet.
Jorge Fernández Díaz elmondta: a testület nem látta indokoltnak fokozni a készültséget, mivel a legmagasabb szint aktiválását olyan esetekre tartják fenn, amikor az ország elleni, küszöbön álló támadásról szereznek tudomást.
A mostani döntéssel lényegében ugyanazokat az intézkedéseket teszik meg, mint a tavaly novemberi, párizsi dzsihadista terrortámadásokat követően – jegyezte meg, de biztonsági okokra hivatkozva nem akart részleteket elárulni a megelőző védelmi lépésekről.
A döntés azonban sokakat érint, hiszen Spanyolországban a következő napokban, a húsvéti ünnepi nagyhét miatt megnövekedett utasforgalomra számítanak a légi közlekedésben.

A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák.
Jorge Fernández Díaz azt is elmondta, hogy egyelőre nem érkezett hír spanyol halálos áldozatról, de négy spanyol állampolgár megsérült a brüsszeli támadásokban, mindannyiukat kórházban ápolják.

A bizottság ülését követően a belügyminiszter először az ország antiterrorista paktumához csatlakozott pártokat tájékoztatta. Hangsúlyozta, hogy Spanyolország egységes és elkötelezett a terrorizmus ellen, és szerinte csak ezzel lehet nyerni ebben a harcban. „Sosem fogják megváltoztatni értékeinket, nyitott, szabad társadalmunkat" – hangsúlyozta.
Az egységet emelte ki Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök kedd esti hivatalos nyilatkozatában, és arról beszélt, hogy ez a küzdelem nagyon nehéz, állhatatosságot, odaadást, együttműködést követel országon kívül és belül egyaránt.
Mint mondta, senki sincs biztonságban a „válogatás nélküli, barbár" támadásoktól, amelyekre nem lehet indokot találni, és amelyeket már megtapasztalt London, Párizs és Madrid is. „Ez támadás a civilizáció ellen" – jelentette ki.

A kormányfő beszédében Spanyolország támogatásáról biztosította „belga testvéreiket", akik tudják, hogy „mellettük állunk".

A spanyol parlament szerdán délben egyperces néma főhajtással emlékezik meg a brüsszeli terrortámadás áldozatairól.


* * *



21:30

Belgium elég gazdag ország ahhoz, hogy ne szabjanak felső határt a terrorizmus ellen folytatott küzdelem kiadásainak – jelentette ki kedden Koen Geens belga igazságügy-miniszter az RTBF közszolgálati tévécsatorna műsorában.
A miniszter kifejtette, eddig 400 millió eurót (mintegy 120 milliárd forint) különítettek el az ilyen jellegű kiadásokra.
Hangsúlyozta: a novemberi, Párizsban elkövetett terrortámadások óta fel vannak készülve arra, hogy Belgium területén is hasonló események történjenek, ezért minden forrást megmozgatnak ezek elhárításához.
„Sohasem lehetünk biztosak abban, hogy ez nem következik be újból" – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nincsenek arra vonatkozó információk, hogy a fővárosban vagy az ország területén további támadásokra kellene számítani.

A terroristák felkutatására indított nyomozások nagy erőkkel folynak, de egyelőre nem lehet pontosan tudni, mi volt a keddi támadások elkövetőinek terve. A miniszter reményét fejezte ki, hogy sikerül kézre keríteni azt a merénylőt, aki végül nem robbantotta fel magát a Zaventem nemzetközi repülőtéren.

Jan Jambon belügyminiszter a műsorban azt mondta, a hatóságok tudtak arról, hogy Németországon át Franciaországig „nagy a mozgolódás" radikális körökben, de arról nem volt tudomásuk, hogy Brüsszelben készülnének terrortámadásra.
Hozzátette: a keddi események hatására a legmagasabb fokozatúra emelték az ország védelmi szintjét, ami azt jelenti, hogy minden rendőrt és katonát mozgósítottak, valamint felső korlát nélkül, minden anyagi támogatást biztosítanak a terrorizmus elleni küzdelemhez.


* * *



21:24

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint Brüsszel és Belgium „puha" célpont volt a terroristáknak, mert a hatóságok sok feltárt problémát nem tudtak időben megoldani.
A szakértő az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, a párizsi merényletek után kiderült, hogy Brüsszelből indult el több terrorista is, a razziák ezt igazolták is, ennek ellenére a speciális belga törvények miatt nehézkes a felderítés, és ezeket a szabályokat nem változtatták meg.

Ezen kívül az unió vezetése is hibázhatott Horváth József szerint, mert – mint fogalmazott – meddő vitákat folytattak arról, hogy van-e összefüggés a migráció és a terrorizmus között, és valódi intézkedésekre nem került sor.

* * *

1596010815

21:21

Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a „szálakat", ezért is rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta, a helyzet tisztázásáig a kormány helyesnek látta bevezetni a 2-es készültséget, amelyet akkor lehet elrendelni, ha ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk szerint kockázatnak van kitéve az ország.

Bakondi György szerint a brüsszeli események nincsenek összefüggésben Salah Abdeslam múlt pénteki letartóztatásával, mert a véghez vitt terrorcselekmények nagyobb felkészülést és szervezést igényeltek. A felderítést pedig nehezíti, hogy a terrorista szervezetek „mély konspirációban" működnek, kvázi titkosszolgálati módszereket alkalmazva.

A belbiztonsági főtanácsadó szólt arról, hogy beigazolódtak azok a kormányzati prognózisok, amelyek szerint a tömeges illegális migráció közbiztonsági válsághelyzetet idéz elő és nemzetbiztonsági kockázatot rejt, ezért az ellenőrzés nélküli beáramlást meg kell szüntetni.


* * *



21:10

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette, hogy a Világkereskedelmi Központ helyén emelt, Szabadság Toronyként is emlegetett építményt fekete, sárga és vörös színekkel – a belga nemzeti lobogó színeivel – világítják meg. „Mély szolidaritásunkat fejezzük ki a belga néppel" – fogalmazott a kormányzó, s hozzátette, hogy a tragédia „igazán ördögi emberek" műve volt.

Az amerikai elnökjelölt-aspiránsok egymás után tesznek nyilatkozatokat, adnak interjúkat. Valamennyien elítélik a brüsszeli terrortámadásokat, de az Egyesült Államokban foganatosítandó biztonsági intézkedésekről eltérő a véleményük.
Az arizonai kampánykörúton lévő Hillary Clinton interjúkat adott az ABC és a CNN televíziónak is, s megerősítette, hogy a terrorizmus ellen közösen kell fellépnie az Egyesült Államoknak és Európának, s ebben nagyon fontos szerepet kell vállalnia a NATO-nak.

Clinton ezzel egyúttal reagált Donald Trump hétfői megjegyzésére: a republikánus elnökjelölt-aspiráns ugyanis azt fejtegette, hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kellene szerepvállalását a NATO-ban. Clinton az ABC-nek adott interjújában megerősítette, hogy szükség van a biztonsági intézkedések erősítésére az Egyesült Államokban is, ám nem értett egyet azzal, hogy az amerikai határokat le kellene zárni. Kifejtette, hogy általában a vallást – jelen esetben az iszlám vallást – nem lehet bűnössé tenni. „Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie és szélesítenie kell stratégiáját az Iszlám Állam ellen" – szögezte le Hillary Clinton.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok, miután első nyilatkozataikban kifejezték együttérzésüket a terrorcselekmények áldozataival és hozzátartozóikkal, újabb megszólalásaikban változásokat szorgalmaztak az amerikai politikában. Trump az egyik interjújában megismételte: a Brüsszelben történtek megerősítették benne a meggyőződést, hogy a vízbefojtás imitálásával végzett – és az amerikai törvények szerint kínzásnak minősülő, ezért be is tiltott – kihallgatási „technika" fontos és ismét bevezetendő. S bár ezúttal nem mondta azt, hogy nem szabad muszlim vallású embereket beengedni az Egyesült Államokba, de leszögezte: „nagyon meg kell nézni, kit engedünk be". Trump az amerikai határok további megerősítése mellett érvelt.

A másik republikánus elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz texasi szenátor – miután a közösségi oldalán részvétét nyilvánította a brüsszelieknek és azt ígérte, hogy elnökként ő képes lesz legyőzni a radikális iszlámot -, a Capitoliumban tartott sajtótájékoztatóján azt követelte, hogy Obama elnök azonnal térjen haza Kubából vagy azonnal utazzon Brüsszelbe. „Miközben barátainkat és szövetségeseinket iszlám terroristák támadták meg, Obama elnök baseball-meccset néz Castróval" – fogalmazott a texasi szenátor. Követelte egyúttal a szíriai muszlim menekültek amerikai befogadását előirányzó kormányzati terv felfüggesztését, s azt, hogy a rendőrség kapjon különleges felhatalmazást a terrorizmus elleni harchoz. E felhatalmazásnak a részleteiről azonban a texasi politikus nem beszélt.

A belgiumi merényletekben legalább kilenc amerikai állampolgár sebesült meg, jó részük mormon misszionárius. Három misszionárius – a mormon egyház utahi közleménye szerint – nagyon súlyos állapotban van. Közben John Kirby külügyi szóvivő arról tájékoztatott, hogy az illetékesek még mindig dolgoznak azon, hogy véglegesítsék az amerikai áldozatok számát.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden szolidaritásáról biztosította a belga népet és kormányt. Egyben leszögezte: bizonyos benne, hogy „mind Belgium, mind az Európai Unió továbbra is az emberi jogok, a demokrácia és a békés együttélés melletti őszinte kiállással reagál majd mindarra a gyűlöletre és erőszakra, amelynek ma áldozataivá váltak."


* * *



20:36

Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint – közölte a Politico című hírportál.
A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.

A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

* * *

1596010815

20:17

Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben – jelentette a VRT helyi közszolgálati televízió.
A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le.

Frédéric Van Leeuw főügyész korábban elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak a több mint harminc halálos áldozatot követelő kedd reggeli brüsszeli terrortámadások ügyében.


* * *



20:06

Egymással összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben – mondta Fülöp belga király a televízióban kedd este közvetített beszédében.
Fülöp támogatásáról biztosította a biztonsági szerveket és a mentőalakulatokat, valamint elismerését fejezte ki mindazoknak, akik önként és ösztönösen segítettek a rászorulókon.

Robbantásos merényletekben 34 ember vesztette életét, további mintegy 230 pedig megsebesült kedden Brüsszelben.


* * *



19:51

Németország minden lehetséges támogatást megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.
A kancellár sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek, s elmondta, hogy telefonon beszélt Charles Michel belga miniszterelnökkel, akit biztosított Németország szolidaritásáról és támogatásáról.
Hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások „lehetséges következményeit".
Hangsúlyozta: a német állam „valamennyi szintjén teljes erővel dolgoznak" azért, hogy a „tagadhatatlan veszély ellenére" gondoskodjanak az ország biztonságáról.
A hatóságok megerősítették a pályaudvarok, a repülőterek és a határok védelmét – mondta.

Angela Merkel kiemelte: a brüsszeli merényletek elkövetői „gyilkos terroristák", és „ellenségei mindazon értékeknek, amelyekért Európa nagy büszkeséggel kiáll", ellenségei a szabadságnak, a demokráciának és az „öntudatos polgárok békés együttélésének".
„Erőnk az egység, és szabad társadalmaink erősebbnek bizonyulnak a terrorizmusnál" – jelentette ki a német kancellár.

Hasonlóan fogalmazott számos további német politikai vezető. Joachim Gauck államfő Fülöp belga uralkodónak küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Németország kiáll Belgium mellett. „Együtt fogjuk megvédeni európai értékeinket, a szabadságot és a demokráciát" – írta a német szövetségi elnök.

Sigmar Gabriel alkancellár hangsúlyozta, hogy „Németország együtt gyászol a belga lakossággal", Európa pedig nem enged a terror miatt a „humanitás, a szabadság és a nyitottság értékéből".

Németországban a brüsszeli támadások után fokozták a rendőri jelenlétet, például a nagyobb pályaudvarokon és a repülőtereken golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek.
Több repülőtéren törölték a Brüsszelbe induló és a belga fővárosból érkező járatokat, és törölte brüsszeli járatait a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa is, a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság pedig közölte, hogy a Brüsszelbe közlekedő nagy sebességű távolsági személyszállító járatai (ICE) kedden és szerdán csak a belga határon fekvő Aachenig járnak.

A Bild című lap szerint a Twitter közösségi portál egy, a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezethez köthető felhasználója nyíltan megfenyegette Németországot terrortámadásokkal. A portálon kedden dél körül megjelent francia nyelvű üzenetben az áll, hogy „készülhettek újabb bombákra, hamarosan Németországban is".
A lap szerint szakértők tudni vélik, hogy a felhasználó az IÁ tagja, és kapcsolatban lehetett Salah Abdeslammal, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjával, akit a napokban fogtak el Brüsszelben. Az illető profilját időközben törölték a portálról.
Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint „absztrakt", elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

A Bild idézett egy nem nyilvános belügyminisztériumi helyzetjelentést, amely szerint Németországban is történhet a tavaly novemberi párizsi és a keddi brüsszeli merényletekhez hasonló támadássorozat.


* * *

1596010816

19:47

Még vizsgálják, hogy a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak köze van-e a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz, ez ugyanis egyelőre nem bizonyított – közölte Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője.
A szövetségi rendőrség eközben körözést adott ki a repülőtéri biztonsági kamerák felvételén látható egyik gyanúsított ellen. A férfi kilétét egyelőre nem tudták kideríteni, ezért a lakosság segítségét kérték a feltételezett terrorista azonosításában.

A felvételeken három férfi látható, a belga főügyész szerint azonban azt gyanítják, hogy közülük ketten öngyilkos merényletet hajtottak végre, a harmadik társuk viszont elmenekült.
Frédéric Van Leeuw elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak az ügyben.

* * *



19:06

Egy megemlékező mécsest helyez el a brüsszeli robbantások áldozatainak emlékére a Belga Királyság magyarországi nagykövetségénél március 22-én.


1596010816


* * *


18:52

A legmagasabb előtti fokozaton maradt a biztonsági készültség Olaszországban a brüsszeli terrorista támadásokat követően, de megerősítették az esetleges célpontok védelmét és az országos terület-ellenőrzést – jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter kedden. „Az ellenség ma már gyakran otthonaink kapuin belül van, európaiak gyilkolnak európaiakat" – tette hozzá, közölve: „szabadságunkat érte támadás".

Angelino Alfano az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után a sajtónak elmagyarázta, hogy nem emelték a legmagasabb (hármas) fokozatra a nemzetbiztonsági készültséget Olaszországban, mivel ez kizárólag nemzeti területen elkövetett terrorista támadás esetén lép életbe. A római belügyminiszter ezzel egy időben azonban bejelentette, hogy Olaszország egész területén megerősítették a „kiemelt célpontok" biztonsági védelmét. A helyi rendőrparancsnokságok és más hatósági központok parancsot kaptak a tüzetes terület-ellenőrzésre.

Angelino Alfano kijelentette, az olasz titkosszolgálat napi huszonnégy órában dolgozik a megelőzésen. Úgy fogalmazott, hogy a terrorizmussal szembeni legjobb recept a megelőzés. Az olasz belügyi tárca vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy „egyetlenegy ország sem mondhatja el magáról, hogy nála nulla szintű a fenyegetettség". Az olasz belügyminiszter egy „integrált európai ellenőrzési rendszer" szükségességét hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy az olasz hatóságok az utóbbi egy év alatt több mint százezer személyt ellenőriztek, mivel felmerült velük szemben, hogy veszélyesek lehetnek az olasz nemzetbiztonságra. Év eleje óta 74 embert utasítottak ki Olaszországból a terrorizmus pártolása vádjával, közöttük több mint húsz muzulmán imám, vagy magát imámnak nevező vallási vezető is volt.

A brüsszeli robbantásokkal egy időben az olasz hatóságok őrizetbe vettek egy iraki férfit, akit a belga és a francia hatóságok is köröztek. Angelino Alfano elmondta, hogy a novemberi párizsi terrortámadások után Olaszországban bevezetett biztonsági intézkedések hatására harminc százalékkal visszaesett a köztörvényes bűncselekmények aránya.

1596010816


(Forrás: szöveg – MTI; képek – MTI, kormany.hu, Twitter, AP, AFP, PA, APA, GettyImages, Reuters)