Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három merénylet történt karácsony előtt Izraelben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 25. 14:44

Az izraeli biztonsági erők három palesztin merénylőt öltek meg december 24-én, csütörtökön, ily módon meghiúsítva három merényletet, illetve merényletkísérletet.

Az egyik incidensben egy palesztin Jeruzsálemtől északra, egy ciszjordániai kereszteződésben autójával szándékosan az út mellett álló katonák közé hajtott. Egy katona könnyebben megsérült, a merénylőt a biztonságiak lelőtték – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.
Korábban Ciszjordánia Ariel nevű telepesvárosa mellett az ipari negyedben egy másik palesztin késsel megsebesített két biztonsági őrt, amire az őrök lelőtték a támadót. Ebben a késelésben az egyik őr súlyosabb, a másik közepes sérüléseket szenvedett.

Reggel, a csütörtöki első incidensben egy palesztin csavarhúzóval támadt Hebronban egy útellenőrző pontnál az ott szolgálatot teljesítő izraeli katonákra. Őt is lelőtték a helyszínen.
Mindhárom eset az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában történt.

A palesztinok haragját az a szerda este a tízes izraeli tévécsatornán bemutatott esküvői videófelvétel is kiválthatta, illetve fokozhatta, amelyen vallásos szélsőséges fiatalok egy terrormerényletben nyáron meggyilkolt palesztin család tragédiáját ünnepelték.
Július végén zsidó terroristák egy gyújtóbombával felgyújtották a Duma nevű palesztin faluban egy helyi kétgyermekes család lakóházát, a szülők és egyik kisfiúk halálát okozva.
A minden bizonnyal zsidó merénylőket mindeddig nem ítélték el, de a Sin Bet belbiztonsági szolgálat az utóbbi hetekben előrelépésről számolt be. Letartóztattak és kihallgattak több szélsőséges telepest, de vádemelés bizonyítékok hiányában mindeddig nem történt ellenük.
A szélsőséges jobboldali csoportok az elfogottak kínzásával vádolják az izraeli hatóságokat, amit csütörtökön mind Benjámin Netanjahu miniszterelnök, mind Ajelet Saked igazságügy-miniszter visszautasított.

A tévében bemutatott felvételen az esküvő résztvevői késekkel és fegyverekkel hadonásznak, és valaki kést szúr a háztűzben odaveszett palesztin kisfiú fényképébe. Az izraeli rendőrség vizsgálatot indított az esküvőn történtek ügyében.
Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

Október elseje óta 123 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, illetve közülük hetvenöten merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig húsz izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.
A támadások közvetlen oka az volt, hogy a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés szerint az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.