Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromezer katona dolgozik az árvíz utáni helyreállításon Ausztriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 9. 11:31

Az apadó dunai vízállás mellett már csaknem mindenhol az árvíz utáni helyreállításra összpontosítottak június 8-án, szombaton Ausztriában.

Az árvíz utáni takarítás az érintett ausztriai településeken mindenhol versenyfutást jelent az idővel, mert ha a házakat elöntő 20-40 centiméteres iszapréteg megszárad, akkor nagyon keményre megköt, és még nagyobb károkat okoz a lakóhelyiségekben.

A tönkrement berendezési tárgyak elszállításán, az iszap eltávolításán munkálkodtak Schärdingben, Melkben, Emmersdorfban, Weissenkirchenben és lejjebb a Dunán Klosterneuburgban és Kritzendorfban is. A Duna Bécstől keletre eső szakaszán, a szlovák határhoz közeli vidéken csak lassan apad a víz, itt a szivattyúzás volt a legsürgősebb feladat szombaton is.

A közel húszezer tűzoltó mellett péntek óta összesen háromezer katona dolgozott a helyreállításon az országban, ebből ezerötszázan a dunai árvíztől leginkább sújtott Alsó-Ausztria tartományban. A lakossági összefogás ereje is megmutatkozott: már hétfő óta folyamatosan érkeztek az önkéntes segítők, de a hét második felében újabb százak jelentkeztek az interneten és a helyi újságokban közzétett felhívásokra. Az osztrák televízió és a segélyszervezetek közös felhívására öt nap alatt 4,2 millió adomány gyűlt össze.

Ausztriát az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások. A Duna és az Inn legmagasabb vízállása sok helyütt magasabb volt, mint a korábban „az évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es árvízkor. A katasztrófának öt halálos áldozata van, két másik embert egy hete eltűntként tartanak nyilván. Az Alpokban, Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a hegyi patakok és sárlavinák, földcsuszamlások okoztak komoly károkat. Ezeken a vidékeken már a hét első felében hozzá tudtak látni a helyreállításhoz, de a közlekedésben még sok helyen vannak fennakadások.

A nagyobb osztrák városokban nem okozott jelentős károkat az áradás. Bécsben szerdán tetőzött a Duna 17 centiméterrel az 2002-es maximális érték felett, de az Új-Duna csatorna jelentős részben mentesítette a folyó bécsi szakaszát az árhullámtól.