Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai kapcsolat

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 9. 12:42

Az Amerikai Egyesült Államokbeli Ohio szoros katonai kapcsolatokat ápol Magyarországgal. Az állam nemzeti gárdája évek óta fontos partnere a Magyar Honvédségnek.

1595955494
Ohio állam egyik nagyvárosa, Cleveland számos magyar menekültnek adott otthont az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után, s Kossuth Lajos szobra is a város köztéri nevezetessége. Az államban, az amerikai hagyományoknak megfelelően, illetve az ország első alkotmányának célja szerint (vagyis: a belső nyugalom, a közös védelem biztosítása érdekében) nemzeti gárda (Ohio National Guard, ONG) működik. A haderőnemek tartalékos komponenseire épülő szervezetnek van szárazföldi (Ohio Army National Guard) és légi (Ohio Air National Guard) része is.

Az ONG-ben több, magát magyarnak valló katona szolgál.
Az állam mindenkori kormányzója – jelenleg John Kasich – tölti be a parancsnoki tisztet. A katonai vezető Deborah A. Ashenhurst vezérőrnagy – az első nő, aki ezt a beosztást megkapta. A nemzeti gárda alapvetően az állam fennhatósága alatt működik, finanszírozása is Ohio feladata. Ha azonban szövetségi feladatra indulnak az ONG katonái, akkor már Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének parancsnoksága alá kerülnek. Márpedig 2012-ben, csak az afganisztáni hadszíntéren 2409 szárazföldi és 1106 légi ohiói gárdista teljesítette feladatait.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én, pénteken megjelenő számában!)