Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határellenőrző pontot foglaltak el kurd fegyveresek Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 27. 17:25

Kurd fegyveresek elfoglaltak egy határellenőrző pontot október 26-án, szombaton iszlamista szélsőségesektől Szíriában, a szíriai-iraki határon – közölte egy emberi jogi szervezet.

A kurd fegyveresek háromnapos harcokat követően vonták ellenőrzésük alá a Szíria északkeleti részén fekvő Dzsarubíját. A poszt és a környező területek előzőleg mintegy egy éven át voltak olyan dzsihádista csoportok kezén, mint az Iraki és Levantei Iszlám Állam és az al-Kaidához kötődő an-Núszra Front.

Egy iraki hírszerző tiszt az AP amerikai hírügynökségnek megerősítette, hogy kurd fegyveresek foglalták el a határállomást. A neve elhallgatását kérő forrás azt is közölte, hogy Bagdad erősítést küldött a határtérségbe, hogy megakadályozza a harcok átterjedését Irakba.

Szíriai kurd milíciák hónapok óta harcolnak szélsőséges iszlamistákkal területeik védelméért, ahonnan a kormányhadsereg már korábban kivonult. Összecsapásaikban az utóbbi hónapokban több százan haltak meg Szíria északi részén.

Az egyre összetettebbé váló szíriai belharcokban dzsihadista csoportok egyszerre harcolnak a damaszkuszi rezsim, a mérsékeltnek mondott többi lázadócsoport, illetve kurd fegyveresek ellen.

Az Irak és Szíria közötti határátkelők ellenőrzése a kurd milíciák és a dzsihadisták számára is fontos, mert fegyveresek és utánpótlás szállítható rajtuk keresztül Szíriába. A kurdok az iraki kurd autonóm régióval, az iszlám szélsőségesek pedig iraki szunnita lázadókkal állnak kapcsolatban.

Ugyancsak szombaton a szíriai állami televízió arról számolt be, hogy Latakia tartományban megölték az an-Núszra Front vezetőjét, Abu Mohammad al-Golanit. A szervezet közleményben cáfolta, hogy vezetőjük meghalt volna.

Az an-Núszra csoport szerepel azon a listán, amelyet az amerikai külügyminisztérium állított össze az általa terroristának tartott szervezetekről.