Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatezer fős lehet az észak-koreai kiberhadtest

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 7. 14:07

Szöul szerint a rivális Észak-Korea mintegy hatezer hackert képezett ki arra, hogy megbénítsák Dél-Korea kormányzati és katonai létesítményeit. Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter 2013-ban még háromezerre becsülte az észak-koreai „kiberhadsereg” nagyságát.

A védelmi tárca kedden közzétett jelentésében arról is beszámolt, hogy északi szomszédja a rakétatechnológia területén is jelentős fejlődést ért el, s jelenleg rendelkezik a megfelelő katonai képességekkel ahhoz, hogy csapást mérjen az Egyesült Államok területére. A dokumentum emlékeztet arra, hogy Észak-Korea 2009-ben és 2012-ben öt nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, és folyamatosan újabb eredményeket ér el a ballisztikus rakétákra szerelhető, viszonylag kis méretű nukleáris robbanófejek kifejlesztésében.

Az Egyesült Államok korábban azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy hackerei indítottak támadást a Sony Pictures amerikai-japán tulajdonú filmstúdió ellen Az interjú című amerikai vígjáték miatt, amelyben Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellen követnek el merényletet amerikai újságírók. Phenjan mindeddig tagadta, hogy köze lenne a Sony elleni támadáshoz, valamint a cég belső levelezésének és üzleti titkainak kiszivárogtatásához.

A film vetítését a nagy amerikai moziláncok kezdetben megtagadták, de miután Barack Obama elnök elítélte a döntést, kisebb mozik karácsony este vetíteni kezdték a filmet, és a Sony az interneten is elérhetővé tette a vígjátékot Amerikában. Barack Obama helytelenítette a mozik meghátrálását, mondván, hogy nem cenzúrázhat az Egyesült Államokban holmi diktátor.

Szöul azzal vádolja Phenjant, hogy az ország hackerei 2007 óta legalább hat kiterjedt kibertámadást indítottak déli szomszédjuk ellen. A két Korea között az 1950-1953-as háború vége óta sem szűnt meg a feszültség, mivel azt csupán fegyverszünet és nem békeegyezmény zárta le.