Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyi tisztségviselők szerint gyerekek haltak meg egy NATO-bombázásban Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 8. 13:05

Helyi tisztségviselők beszámolója szerint tíz gyerek halt meg egy NATO-bombázásban az Afganisztán keleti részén fekvő Kunár tartományban. A NATO egyik szóvivője szerint nem történt haláleset.

Egy helyi közigazgatási vezető április 7-én, vasárnap közölte, hogy a tartomány székhelyén, Aszadábádban a lakosok elmondása szerint meghalt tíz gyerek, hat nőt pedig sebesüléssel kórházba szállítottak. Egy biztonsági tisztségviselő úgy tudja, a tíz gyereken kívül egy nő is meghalt. A tálibok egyik szóvivője pedig azt állította, hogy 22 civil – köztük egy család 15 tagja – vesztette életét „az amerikai terroristák és a NATO bombázásában".

Ezzel szemben az AFP tudósítójának kérdésére a NATO egyik szóvivője azt mondta, hogy a szombaton végrehajtott hadműveletben legfeljebb tíz nő és gyerek megsebesült, de haláleset nem történt.

A bombázás előzménye, hogy afgán és amerikai katonák heves harcba keveredtek tálib lázadókkal.

„A bombázás előtt a lázadók egyik támadásában meghalt egy amerikai és megsebesült az afgán biztonsági erők négy tagja" – közölte a kunári kormányzó szóvivője. A NATO szóvivője pedig megerősítette, hogy arról az amerikairól van szó, akinek halálát az előző nap közleményben, mindenféle részletezés nélkül bejelentették az amerikai erők.

Az afgán biztonsági erők egyik tagja, aki részt vett a harcokban, de nevét nem árulta el, azt mondta: „A környék több házából lőttek ránk, a koalíció légiereje pedig bombázással válaszolt. Nem tudtuk, hogy nők és gyerekek voltak a házakban. A tálibok élő pajzsként használták őket."

A tálibok általában eltúlozzák, hogy a koalíciós erők hány polgári személy halálát okozzák. A nemzetközi koalíció pedig általában kisebbíti civil áldozatai számát. Az elmúlt időszakban mindig heves viszályt váltott ki az afgán kormány és a nemzetközi erők között, amikor az utóbbiak támadásai polgári áldozatokat követeltek.

Az afgán belügyminisztérium vasárnap közölte, hogy országszerte az utóbbi 24 órában 18 tálib lázadót öltek meg, és két tucatnyit letartóztattak. Hat tálibot az aszadábádi harcokban öltek meg.