Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százéves katonaváros

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. április 8. 12:36

MH Bakony Harckiképző Központ, Várpalota: innen, azaz a Kossuth-laktanya elől indul cikkünk képzeletbeli, kerek száz esztendőt felölelő időutazása. Ugyanis éppen ennyi éve nevezheti magát Várpalota katonavárosnak.

1595952062
Képzeletbeli várpalotai időutazásunk 1913. október elsején indul, ugyanis a korabeli dokumentumok tanúsága szerint ezen a napon alakult meg a mai harckiképző központ legelső, történelmi jogelődje, a Magyar Királyi Honvéd Csapatgyakorlótér Parancsnokság. A katonaelődök feladatai – miként azt a szervezet megnevezése is sejteti – tulajdonképpen megegyeztek az utódokéval, azaz akkortájt is működtetni és biztosítani kellett az alárendeltségbe tartozó lőtereket, illetve gyakorlótereket, kiképzési objektumokat. A csapatgyakorlótér-parancsnokság összesen 9100 katasztrális holdnyi (körülbelül 5100 hektárnyi) gyakorlótér felett rendelkezett. Érdekességként említem meg, hogy a város Kastélydombján álló Zichy-kastély ugyanezen év márciusában került át a kincstár tulajdonába, és felújítása miatt könyvtárának négyszáz kötetét a Ludovika Akadémia könyvtárába szállították át.

1917-ben aztán tovább bővült a gyakorlótér-parancsnokság feladatköre. Az akkori honvédelmi miniszter, vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor ugyanis gyakorlóerődök építését rendelte el, és a parancsnokság tanezredének keretei között útjára indított hat utásztanfolyamon képezték ki az ehhez szükséges szakembereket.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 12-én, pénteken megjelenő számában!)