Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves harcok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 3. 11:11

Heves harcok robbantak ki a szíriai hadsereg és a fegyveres felkelők között január 2-án, szerda reggel az északnyugati Idlíb tartományban a taftanazi repülőtérnél, és mindkét oldalon vannak veszteségek – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (francia rövidítése: OSDH).

A londoni székhelyű szervezet – amely a szíriai ellenzéktől és kórházi forrásokból szerzi be az információt – azt jelentette, hogy az összecsapásokban két felkelő meghalt, és állítólag katonák is elestek.

Harcok dúlnak az idlíbi Vádi-Deifnál, az egyik utolsó erődítménynél, amely még mindig a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők kezén van.

A felkelők október 9-e óta ostromolják a támaszpontot, miután elfoglaltak a Damaszkuszt és Aleppót összekötő úton két, stratégiai fontosságú várost.

A 2011 márciusában kitört felkelés kezdete óta első ízben zárták be kedden a hatóságok az aleppói repülőteret.

Szerda reggel a tüzérség ágyúzta a fővárostól északnyugatra fekvő Dúma és Haraszta városokat, illetve Damaszkusz egyes negyedeit is érték tüzérségi támadások és légicsapások.

Az OSDH összesítése szerint kedden 104 ember halt meg Szíriában, köztük 35 polgári lakos, 38 fegyveres felkelő és 31 katona.

A felkelés kezdete óta több mint 46 ezren vesztették életüket Szíriában.