Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb nemzetek csatlakoznak a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 3. 10:07

Az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csatlakozik a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központhoz – közölte a Honvédelmi Minisztérium január 3-án, csütörtökön.

A két ország a karácsony előtti napokban véglegesítette azt a megállapodást, amellyel hamarosan csatlakozhatnak a több más nemzet által üzemeltetett központhoz.

A NATO 2009 októberében indította el az intézményt, amely a szövetség első, Magyarországon akkreditált szervezete.
A központ szakmai programjával támogatja a NATO katona-egészségügyi célkitűzéseinek megvalósítását és a szövetség egészségügyi átalakítását, illetve az ott dolgozó szakemberek új szabványokat alakítanak ki és egységesítik az orvosi kifejezéseket, jelentéseket, doktrínákat.

A központ megalapítója – mint „keretnemzet" – Magyarország, melyhez korábban szponzoráló nemzetként csatlakozott Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia.

A katona-egészségügyi központ feladata a fenntartható orvosi támogatás biztosítása. Ez magában foglalja a csapatszintű egészségvédelmi és megelőző tevékenységeket, valamint a hadszíntéri sebesültellátást, utógondozást és rehabilitációt is.