Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hezbollah: nem győzhetnek a szír lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 17. 11:56

A szíriai lázadók nem győzhetnek a 21 hónapja tartó felkelésben Bassár el-Aszad elnök ellen – jelentette ki december 16-ai, vasárnapi beszédében Haszan Naszrallah, a libanoni Hezbollah radikális síita párt vezetője.

„Szíriában egyre bonyolultabb a helyzet, (de) mindazok, akik szerint a fegyveres ellenzék a harctéren eldöntheti a helyzetet, nagyon, nagyon, nagyon tévednek" – hangoztatta a síita vezér, aki pártja ünnepségén, óriáskivetítők előtt beszélt Bejrút déli külvárosában. A Hezbollah televíziója, az al-Manár egyenes adásban közvetítette a beszédet.

A szíriai felkelők azzal vádolják a libanoni síita mozgalmat, hogy harcosokat küld Szíriába, segítendő a szíriai elnököt a lázadás leverésében. A Hezbollah tagadja ezt.

Naszrallah – Aszad hű szövetségese – azt a véleményét is hangoztatta, hogy az al-Kaida a szíriai felkelők harca mellé állva „beleesett a csapdába", amelyet a nyugatiak és egyes arab országok állítottak a nemzetközi terrorhálózatnak. Figyelmeztette az al-Kaidát, hogy „az amerikaiak és az európai, valamint arab és iszlám országok csapdát állítottak nektek Szíriában, és megnyitottak egy harcteret, hogy jöjjetek oda a világ minden sarkából, haljatok meg, és öljétek egymást".

„Az al-Kaidához kötődő vagy annak ideológiájára hivatkozó csoportok (…) fogják elsőként megfizetni ennek az árát, ahogy megfizették más országokban is" – tette hozzá a befolyásos síita fegyveres mozgalom feje.

A szíriai válságért az ellenzéket és „a mögötte álló országokat" okolta, amelyek elutasítják a párbeszédet, és úgy vélekedett, hogy ehhez az Egyesült Államoknak érdekei fűződnek, mert az eredmény „egy gyenge Szíria" lenne, s „a regionális egyensúly az Egyesült Államok és Izrael felé billenne el".

Irán sohasem engedné meg, hogy egy nyugati összeesküvés megbuktassa Aszad szíriai elnököt – jelentette ki vasárnap Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter. „Ezek a tervek egy szuverén állam ellen, amilyen Szíria, a nemzetközi törvények megsértését jelentik" – mondta Szálehi a Press TV iráni hírtelevízióban. „Irán ezért mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessék meg. Csak a szíriai népnek van joga dönteni országa politikai rendszeréről és vezetőjéről" – tette hozzá az iráni diplomácia vezetője.

A szíriai lázadás tavaly márciusban több szabadságot követelő békés tüntetésekkel kezdődött, de azután – főként a kormányerők kemény lesújtására és támadásaira válaszul – fegyveres felkelésbe fordult. A konfliktus a többségi szunnitákat állítja szembe a síita iszlámból kiszakadt alaviták szektájával, ahova Aszad és környezete is tartozik. A szunnita és a síita felekezetek közti feszültség az egész régióban parázslik, és szunnita radikálisok más országokból is csatlakoztak a lázadók soraihoz.