Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hibrid fenyegetések elleni NATO- és EU-s központ jön létre Helsinkiben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 22. 22:51

Nemzetközi központot hoznak létre a NATO és az Európai Unió országainak részvételével az Oroszországgal és az Iszlám Állammal azonosított dezinformáció és radikalizálódás ellen – jelentették be november 21-én, hétfőn Helsinkiben.

Ezek a különbözőképpen megfogalmazott fenyegetések hagyományos és nem hagyományos kényszerítő módszerek vegyületéből állnak. Lehetnek diplomáciai, katonai, gazdasági és technológiai jellegűek, államok, illetve más szereplők alkalmazhatják őket hivatalos hadüzenet nélkül.

A jövőbeli Hibrid Fenyegetések Elleni Európai Központ európai szakértők hálózata segítségével lehetővé teszi, hogy a tagállamok kölcsönösen tájékozódjanak és tájékoztassanak az olyan új támadásokról, mint az orosz félretájékoztatás vagy az Iszlám Állam taktikái.

„Ellenálló képességeket kell kidolgozni a hibrid fenyegetésekkel szemben" – hangsúlyozta újságíróknak Jori Arvonen finn európai ügyi államtitkár.

A finn kezdeményezést támogatta az Európai Unió külügyi főképviselőjének hivatala, a NATO titkársága és több nyugati ország, közöttük az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország – tette hozzá a kormányfő mellett dolgozó államtitkár.

Az új intézményt finanszírozó országok listája még nem készült el. A hivatalosan jövőre megalapítandó központnak mintegy 2 millió eurós (618 millió forint) költségvetésre lesz szüksége, amelynek legnagyobb részét Finnország állja.

A helsinki titkárság feladata lesz, hogy megszervezze a résztvevő országokban a kérdéssel foglalkozó szakértők, egyetemi tanárok és magas rangú tisztviselők hálózatát.

A hálózat kutatásra, képzésre és a hibrid fenyegetések elleni legjobb gyakorlatok cseréjére összpontosít majd – hangsúlyozta Jori Arvonen. Hozzátette, az egyes konkrét célzott támadások ügyében nem kívánnak beavatkozni.

Arvonen szerint Finnország ideális székhelye lehet a szervezetnek, mert országos szinten már működtet hasonló hálózatot, és jó Oroszország-szakértői vannak.

Az Egyesült Államok és Németország nemrégiben azzal vádolta meg Oroszországot, hogy információtechnológiai támadásokat hajt végre, és dezinformációs kampányt folytat. Washington azzal vádolta meg a Kremlt, hogy beleavatkozott a Donald Trump republikánus jelölt győzelmével végződött idei elnökválasztásba.