Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Létrejön a Honvédelmi Sportszövetség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 23. 8:00

Köztestületi formában január 1-jével létrejön a Honvédelmi Sportszövetség, az erről szóló törvényjavaslatot 154 igen, 3 nem szavazattal, 35 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők a parlamentben november 22-én, kedden.

A javaslat indoklása szerint a kormány szándéka az volt, hogy megteremtse annak szervezeti formáját, hogy a honvédelem ügye iránt elkötelezett állampolgárok önkéntes alapon, a rendszeres testmozgásra épített honvédelmi nevelési programon keresztül, a honvédelmi szempontból hasznosítható tudást, előképzést szerezzenek, az esetleges katonai szolgálatot és alapkiképzést megalapozó ismereteket elsajátítsák.

A törvény a honvédelmi sportok közé sorolja különösen a lőkészséget, a tájékozódási képességet, a fegyveres és fegyvertelen önvédelmet fejlesztő, továbbá speciális technikai tudást megalapozó mozgásformákat.
Tagok csak civil szervezetek lehetnek, amelyek a Honvédelmi Sportszövetség helyi, területi és országos hálózatának részeként működve – a sportági szakszövetségek önkéntes együttműködésével – vesznek részt a honvédelmi sportok szervezésében.

A szövetség feladatul kapta azt is, hogy a katonai szolgálat vállalásához kötött gépjárművezető-képzést működtessen.
A sportszövetség és annak tagjai politikai tevékenységet nem folytathatnak, az elnököt öt évre választja a sportszövetség közgyűlése.