Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hirosima és Nagaszaki tiltakozik az amerikai atomfegyvertesztek ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 31. 8:21

Az amerikai atomfegyvertesztek ellen tiltakozik Barack Obama amerikai elnöknek írt levelében a második világháborús atomtámadást szenvedett két japán város, Hirosima és Nagaszaki polgármestere.

„Az Egyesült Államok nukleáris tesztjei azt mutatják, hogy Washington a végtelenségig ragaszkodik atomfegyverkészletéhez, ami teljesen elfogadhatatlan" – szögezték le levelükben.

Úgy fogalmaztak: a tesztek elárulják az atombomba-támadás túlélőinek és embermillióknak a reményét, azokét, akik azt akarják, hogy az emberiség számolja fel a nukleáris fegyvereket.

Macui Kazumi és Taue Tomihisza, Hirosima, illetve Nagaszaki polgármestere úgy látja, hogy az atomfegyvertesztek megkérdőjelezik Obama elkötelezettségét egy atomfegyvermentes világ iránt.

A két polgármester azokra a tesztekre utalt, amelyeket az Egyesült Államok az idei második és harmadik negyedévben hajtott végre.

Az amerikai szövetségi atombiztonsági felügyelet honlapján az olvasható, hogy kis mennyiségű plutóniummal és a világon a legerősebb röntgensugárzás kibocsájtására képes „Z-gép" felhasználásával végezték el a kísérleteket. A fúziós reakciót kiváltó módszerrel mérhető a meglévő atomarzenál „szavatossága" – biztonsága és hatékonysága – anélkül, hogy föld alatti próbarobbantásra lenne szükség. Két ilyen plutóniumtesztet hajtottak végre, egyet július és szeptember között, a korábbit pedig az április és június közötti időszakban, de közelebbi időpontot nem jelöltek meg.

Hirosimára 1945. augusztus 6-án dobott az amerikai légierő atombombát, Nagaszakira három nappal később.