Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Silver Saber 2013 – gyakorlaton a KFOR-erők

Szöveg: Papp Béla főhadnagy |  2013. október 31. 7:17

Október – hasonlóan az eddig eltelt hónapokhoz – eseménydús volt az MH KFOR Kontingens kilencedik váltásának katonái számára Pristinában.

A KFOR szinte valamennyi alegysége részt vett az október közepén megrendezett Silver Saber elnevezésű gyakorlaton, amit a közös portugál-magyar békefenntartó zászlóalj „Charlie" századának „Bocskais" katonái által már jól ismert helyen, Pristinától nem messze, a Vrelo táborban rendeztek meg. Az időjárás nem kegyelmezett a résztvevőknek, az ősz eddigi leghidegebb napjain esős időben kellett helyt állniuk a békefenntartóknak.

A műveleti század katonái három napon keresztül vettek részt a gyakorlaton, amelynek részleteiről Asztalos Lajos őrnagy, a KTM zászlóalj hadműveleti részlegvezető-helyettese adott tájékoztatást.

1595962237
Gyakorlaton a Koszovóban szolgáló magyar békefenntartók

„Silver Saber-t minden évben három alkalommal rendeznek. A mostani gyakorlatot az augusztustól októberig műveleti területre kiérkezett állomány részére tartották. Célja volt, hogy a KFOR-ban szolgálatot teljesítő katonák tömegoszlató technikáit egységesítse" – mondta az őrnagy.

Hozzátette: ennek érdekében „a KFOR alegységei közösen gyakorolnak a helyi erőkkel, tehát a Koszovói rendőrséggel és az EULEX, vagyis az Európai Unió koszovói jogállamisági missziójának rendőreivel. Ezen a napon a századok a speciális képességekkel rendelkező alegységekkel – azaz a tűzszerészekkel, a lélektani műveleti csoporttal és az ukrán útblokád felszámoló alegységével – való együttműködést is gyakorolták. Ezen kívül a légi úton történő egészségügyi mentés gyakorlása is folyt a KFOR helikoptereinek részvételével. A KTM kijelölt katonái pedig úgynevezett Fire Phobia kiképzést vezetett le a többi alegység részére, felkészítve őket arra, hogy mit kell tenniük abban az esetben, ha Molotov-koktélokkal támadnának rájuk. Az öt foglalkozási helyen mintegy 500 katona hajtotta végre a foglakozásokat."

1595962237
Tömegoszlatás

Asztalos őrnagy szerint, a magyar műveleti század katonái bizonyították, hogy nem véletlenül a KTM zászlóalj a KFOR első számú tartalék ereje az esetleges tömegkezelési műveletek során: minden foglalkozási helyen rendkívül gyorsan és nagy szakmai hozzáértéssel hajtották végre a feladatokat.

„Egy fiktív forgatókönyv alapján zavargások törtek ki Koszovó területén. Az első reagáló erő a helyi rendőrség, azaz a Kosovo Police (KP) volt. Később a helyzet súlyosbodott és ezért a KP segítséget kért az EULEX-től. Mivel a két erő közösen sem volt képes kontrollálni az eseményeket, ezért kirendelték a KFOR erőit. Először a gyorsreagálású, azaz a QRF század érkezett – ezúttal az amerikai katonák alkották – később a többi alegység: olaszok, osztrákok, németek és szlovének, legutoljára pedig a KTM magyar százada. A KFOR erők feladata a mozgás szabadsága valamint a biztonságos környezet biztosítása volt" – mondta az őrnagy.

1595962237
„Bevetésre" készülve…

A műveletek során az EULEX egységek könnygázt is bevetettek, emellett a KFOR műveleti századai könnyű és nehéz útakadályokat számoltak fel az ukránok lánctalpas járművének segítségével.

A KTM portugál műveleti százada a gyakorlaton egy szakasznyi erővel vett részt, ezúttal ők voltak az ellenerő, azaz a „rosszfiúk"…

A KFOR parancsnoka, Salvatore Farina vezérőrnagy a gyakorlatra éppen a magyar század bevetésekor érkezett meg, így tanúja lehetett, a Bocskais katonák „lehengerlő" produkciójának.

A három nap jó alkalom volt a század vezetése számára, hogy látva a többi alegység módszereit és technikáit, tökéletesíthessék a Charlie század saját eljárásait – tette hozzá Asztalos Lajos őrnagy.

1595962238
Portugál-magyar együttműködés

Fotó: a szerző felvételei