Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dróntámadásban meghalt a szomáliai al-Shabaab egyik vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 30. 22:56

Pilóta nélküli amerikai repülőgépről indított rakéta megölte az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia egy magas rangú tisztségviselőjét – közölte október 29-én, kedden a szomáliai belügyminiszter.

Az állítólagos áldozat Ibrahim Ali Adbi – álnevén Anta-Anta – az öngyilkos merényletek egyik fő szervezője volt. „Ez az ember volt az egyik fő felelőse ártatlan civilek halálának. Azzal, hogy megölték, eljöhet a béke" – jelentette ki Abdikarin Hussein Guled belügyminiszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a szomáliai hírszerző szolgálatok már régóta a férfi nyomában voltak.

A miniszter a dróntámadás részleteiről nem beszélt, de egy neve elhallgatását kérő amerikai kormánytisztviselő megerősítette, hogy a hétfőn Mogadishutól délre végrehajtott rakétatámadást egy pilóta nélküli amerikai repülőgép hajtotta végre.

Szemtanúk elmondása szerint a fővárostól 350 kilométerrel délre, Jilib település közelében rakétatalálat ért egy gépkocsit, amelyben a milícia több vezető tagja – köztük Anta-Anta – utazott.

Az al-Shabaab milíciától egyelőre senkit nem lehetett elérni, hogy megerősítse vagy cáfolja a jelentést.

Anta-Anta a szervezet egyik fő fegyvermestere volt, robbanómellényeket és gépkocsiba rejthető pokolgépeket gyártott.

Amerikai drónok Pakisztánhoz és Jemenhez hasonlóan Szomáliában is már évek óta hajtanak végre rakétatámadásokat feltételezett terroristák ellen.

A washingtoni Fehér Ház 2011-ben elismerte, hogy Etiópiában van egy amerikai dróntámaszpont, de tagadta, hogy a gépek fel lennének szerelve fegyverrel. A Globalsecurity.org című honlap szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a Szomáliával szomszédos és Jemennel szembeni Dzsibutiban üzemeltet egy bázist, ahonnan drónok szállnak fel az al-Kaida tagjainak likvidálására.