Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hollande: Maliban győzelemmel zárult a terrorizmus elleni háború

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 20. 17:54

A terrorizmus elleni győzelemként értékelte a Maliban az év elején iszlamista fegyveres csoportok ellen országa vezetésével megvívott háborút Francois Hollande francia államfő szeptember 19-én csütörtökön, Ibrahim Boubacar Keita nemrég megválasztott mali elnök beiktatási ünnepségén Bamakóban.

„Hatalmas győzelem Mali számára, amit ma ünneplünk (…) Megnyertük a háborút, elűztük a terroristákat, megvédtük az északi országrészt és végül (…) önök egy tiszta választást rendeztek, amelynek győztese most Mali elnöke" – jelentette ki Hollande a több mint egy tucat államfő és mintegy 30 ezer helyi lakos részvételével a főváros egyik stadionjában tartott beiktatási ceremónián.

Keita két hete tette le a hivatali esküt, miután augusztus elején nagy fölénnyel, a második fordulóban a szavazatok 78 százalékának megszerzésével nyerte az elnökválasztást.

A békésen lezajlott elnökválasztás tétje az volt, hogy a 2012. márciusi puccs után helyreállítsák a törvényes rendet a nyugat-afrikai országban, amely korábban francia gyarmat volt. A puccs után Mali északi része különböző, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges radikális iszlamista csoportosulások uralma alá került. Az iszlamista csoportok később megindultak dél felé, hogy az egész országot elfoglalják.

Ennek veszélyét hárította el a Franciaország vezetésével idén januárban végrehajtott katonai beavatkozás. A franciáknak – és néhány más afrikai állam később csatlakozó csapatainak – sikerült visszafoglalniuk Mali északi körzeteit. A nemzetközi közösség nem tiltakozott a francia beavatkozás ellen, mert attól tartott, hogy az iszlamisták Malit az al-Kaida hátországává változtatják Afrika közepén.