Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvát nőt ítéltek el háborús bűncselekményekért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 20. 19:43

Öt év börtönbüntetésre ítélt október 19-én a háborús bűnökkel foglalkozó szarajevói bíróság egy boszniai horvát nőt az 1992-95 közötti háborúban szerb civilek ellen elkövetett bűncselekményeiért.

A 40 éves Albina Terzic egyike azon néhány nőnek, akit a boszniai igazságszolgáltatás háborús bűncselekményekkel vádolt meg, és a második, akit elítéltek ilyen vádakban. “A gyanúsított elismerte, hogy embertelenül bánt hadifoglyokkal" – mondta Saban Maksumic bíró.

A tavaly októberben kezdődött perben az ügyészség bebizonyította, hogy Albina Terzic többször részt vett olyan szerb hadifoglyok megkínzásában, akiket 1992 májusa és júliusa között fogva tartottak az északkelet-boszniai Odzak falu iskolaépületében valamint egy helyi üzemben – tette hozzá a bíró. Ezekben a gyűjtőtáborokban több mint 700 szerb civilt őriztek. Abban az időben a 20 éves Terzic a boszniai horvát erők katonai rendészetének a tagja volt.

A bíró megállapítása szerint a fiatal nő gumibottal ütötte a foglyok lábát, pofozta őket, és részt vett kollektív megszégyenítésükben. Boszniában egy másik horvát nő ellen is per folyik háborús bűnök vádjával, egy szerb nő pedig letartóztatásban van ilyen gyanúval.

A szarajevói bíróság idén áprilisban ítélte el háborús bűnökért a 39 éves, muzulmán Rasema Handanovicot, mert a háborúban részt vett három horvát katona és három civil kivégzésében. Ő volt az első nő, akit a bíróság elítélt háborús bűnök vádjával Bosznia-Hercegovinában. A bíróság szóvivője szerint a különböző ügyekben végzett nyomozás alapján mintegy tucatnyi további nővel szemben merült fel a gyanú, hogy ilyen bűncselekményt követett el.

Biljana Plavsic, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnöke az egyetlen nő, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnökért elítélt, 11 évi börtönre. A most 81 éves Plavsic a büntetés kétharmadát leülte, és most Belgrádban él.

Címkékrendész