Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húszévi börtönre ítélték az ETA volt katonai vezetőjét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 14. 18:04

Húszévi börtönre ítélte március 13-án, szerdán egy francia bíróság a Baszk Haza és Szabadság (ETA) katonai szárnyának volt vezetőjét emberrablás és robbanószerrel való visszaélés vádjával.

Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubinát, fedőnevén „Txerokit" 2008. november 17-én vették őrizetbe Franciaország délnyugati részén, a Pireneusokban, a francia és a spanyol rendőrség összehangolt akciójában.

A férfit azzal vádolták, hogy köze volt egy spanyol nyaraló házaspár és a négyéves gyermekük egy évvel korábbi elrablásához. A házaspár lakókocsija 500 kiló robbanószerrel a spanyolországi Valencia közelében robbant fel, de eredetileg egy nagyszabású merényletet akartak vele elkövetni egy tengerparti üdülőhelyen.

Spanyolországban azért körözték, mert azzal gyanúsították, hogy köze volt a madridi repülőtéren 2006-ban elkövetett pokolgépes merénylethez, amelyben két ember halt meg.

Txeroki négy évig állt a szervezet élén, és ő volt az, aki megtorpedózta a fegyveres csoport és José Luis Rodríguez Zapatero szocialista kormányának 2006-2007-es tárgyalásait.

Kilenc társát nyolctól húsz évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Az ETA Francisco Franco diktátor uralmának utolsó éveiben, a hatvanas években kezdett erőszakos hadjáratba spanyol és francia Baszkföld függetlenségéért, a szervezet negyven év alatt több mint 800 embert ölt meg.