Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonegyen meghaltak Maliban egy falu elleni támadásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. február 16. 19:43

Legalább 21 ember életét vesztette Mali központi részén, a forrongó Mopti régió egyik falva ellen február 14-én, péntekre virradóra végrehajtott támadásban. Ogossagou települést ismeretlen fegyveresek rohanták le, több házat felgyújtottak, emellett több helyi lakost azóta is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Mahamat Saleh Annadif, az ENSZ mali békefenntartó misszió (Minusma) vezetője felháborodással reagált a történtekre, és elítélte az erőszakcselekményt, amelynek háttere egyelőre nem ismert. „Sürgősen meg kell törni az erőszak körforgását" – hangsúlyozta.

Maliban több szélsőséges iszlamista csoport is tevékenykedik, de az etnikai villongások sem ritkák. Az erőszak gyakran a kevés legelő és szántóföld miatti küzdelemre vezethető vissza a száraz éghajlatú Száhel-övezetben. Ráadásul az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a vele szövetséges fegyveres csoportok igyekeznek szítani és kihasználni az etnikai feszültségeket Maliban.

A nyugat-afrikai államban 2013-ban a korábbi gyarmattartó Franciaország hadserege avatkozott be, hogy megakadályozza a szélsőségesek térhódítását. A fegyveres milíciák azóta újraszervezték magukat, és ismét egyre nagyobb a befolyásuk Mali középső és északi részén.