Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irakban is törékenyebb a helyzet a szíriai események miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 20. 15:57

Legkevesebb tizenegy rendőrt öltek meg május 19-én Irakban. A merényletekre az ország nyugati részében került sor, ahol iszlamisták több ellenőrzőpont, illetve járőr ellen indítottak támadást.

Irakban szombaton is több merényletet hajtottak végre, ezek kilenc halálos áldozattal jártak. A célpontok mindegyik esetben a Núri al-Máliki síita miniszterelnök kormányához hű fegyveres erők képviselői voltak.

A hétvégi merényleteket nem vállalta senki magára, a hírügynökségek ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a korábbi hasonló akciókat szunnita kormányellenes csoportok hajtották végre.

Irakban kibékíthetetlennek tűnnek a síita vezetésű iraki kormány és a szunnita kisebbség közötti feszültségek, ez utóbbi ugyanis úgy érzi, hogy másodrendű állampolgárokként kezelik tagjait. A síiták és szunniták közötti konfliktus csúcspontján, a 2006-2007-es években ezrek vesztették életüket erőszakos cselekményekben. A szunniták december óta rendszeresen tartanak tüntetéseket Núri al-Máliki hatalma ellen.

Megfigyelők rámutattak arra is, hogy a szíriai polgárháború nyomán az iraki helyzet is törékenyebbé vált. A szíriai konfliktus ugyanis nemcsak az Aszad-rezsim és a felkelők között zajlik, hanem egyben felekezeti háború is a síiták és a szunniták között. Mindez tovább szította a feszültséget az iraki síiták és a szunniták között is.