Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael nem engedi a Hezbollah szíriai felfegyverzését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 20. 17:02

Izrael nem hagyja, hogy a szíriai fegyverraktárakból korszerű fegyverek kerüljenek a libanoni Hezbollah síita szervezethez és terroristákhoz, az ország továbbra is ezt az irányvonalat követi – jelentette ki a május 19-ei kormányülésen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő.


A politikus hangoztatta, hogy Szíria a Közel-Keleten kialakuló egyre nagyobb feszültség középpontjában áll, és Izrael figyelemmel kíséri a régióban történő változásokat, egyben készen áll minden eshetőségre. A kormány felelősen, határozottan és megfontoltan cselekszik, hogy szavatolja állampolgárai biztonságát. Egyben arra törekszik, hogy megakadályozza új fegyverek eljutását a Hezbollahhoz, illetve a terrorszervezetekhez.

Korábban Zeév Elkin izraeli külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy országa Szíria tekintetében ugyan a be nem avatkozás politikájához tartja magát, de nem mond le saját biztonságáról. Ennek kapcsán kiemelte: nem békülnek meg azzal a ténnyel, hogy a libanoni Hezbollahnak fegyvert juttatnak, és ezzel megváltoztatják a térségbeli helyzetet. Hozzátette, amennyiben Szíria közvetlenül megtámadja Izraelt, vagy ezt közvetítőkön keresztül hajtja végre, kénytelenek lesznek válaszlépést tenni. Ez a lépés kihathat a Szíriában dúló ellenállásra is. Nem akarunk beavatkozni, ugyanakkor nem kockáztatjuk állampolgáraink biztonságát csupán azért, hogy tiszteletben tartsuk a be nem avatkozás elvét – mondta a külügyminiszter helyettese.