Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irakban több mint 1400-an haltak meg augusztusban erőszakos cselekményekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 2. 15:39

Több mint 1400-an haltak meg az Irak északi és középső részét sújtó felekezeti erőszakban augusztusban az ENSZ adatai szerint.

A világszervezet szeptember 1-én, hétfőn ismertetett jelentése szerint a sebesültek száma 1370, míg az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet elől 600 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból augusztusban.

Az Iszlám Állam és a vele szövetséges fegyveres csoportok továbbra is ezrek életét veszélyeztetik pusztán etnikai és vallási alapon – vélekedett Nikolaj Mladenov, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, aki szerint megdöbbentő a közel-keleti országban zajló emberi tragédia.

A világszervezet közölte, a veszteségek jóval nagyobbak lehetnek a hétfőn ismertetett jelentésben foglalt számoknál, de több száz incidenst nem tudtak független forrásokból megerősíteni az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területeken.

Júliusban 1737-en, júniusban 2400-an haltak meg Irakban erőszakos cselekményekben.

Az Iszlám Állam harmadik hónapja tartó hadjáratában az iraki kormányerők is követtek el visszaéléseket – emlékeztetett az ENSZ az iraki válságról hétfőn Genfben tartott tanácskozáson.