Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iraki biztonságiakat ölt az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. augusztus 2. 19:34

Az iraki biztonsági erők legalább hét tagja meghalt, és több mint tucatnyian megsebesültek, feltételezhetően az Iszlám Állam dzsihadistáinak két támadásában – közölte a helyi rendőrség.

A Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű, többségében síita csoportokat tömörítő félkatonai szervezet három tagja és két rendőr vesztette életét szerda este a Bagdadtól északra található Szajed Garib térségében. A PMF egy körülbelül negyven fegyveres csoportot tömörítő ernyőszervezet, amely az iraki miniszterelnöknek tartozik felelősséggel.

Emellett a Kurdisztáni Autonóm Régió biztonsági erőinek (Aszajis) két tagja meghalt, és több mint tucatnyian megsebesültek a szélsőségesek tüzérségi támadásában. A dzsihadisták az észak-iraki Kola Dzsavi falujában csaptak le szerda éjjel. Az Iszlám Állam egyelőre nem számolt be a fenti támadásokról.

Az iraki kormány 2017 decemberében jelentette be, hogy győzelmet aratott a szélsőségesek fölött, akik egykor jelentős területeket tartottak ellenőrzésük alatt a közel-keleti országban. A dzsihadisták azóta rajtaütésszerű támadásokkal próbálják gyengíteni a bagdadi kabinet hatalmát. Új központjuk az ország északkeleti részén található Hamrin-hegység, amely Dijála, Szaláh ad-Dín és Kirkuk tartományra is kiterjed. Helyi biztonsági tisztségviselők a halál háromszögének nevezik a térséget.