Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán: előzetes egyeztetések

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 10. 8:24

Iráni tisztségviselők a teheráni atomprogram ügyéről most először előzetes, kétoldalú tanácskozásokat tartanak partnereikkel, hogy előkészítsék a hatoknak nevezett országcsoport és Irán között zajló bécsi átfogó tárgyalások következő fordulóját.

Június 9-én és 10-én Genfben amerikai, 11-én és 12-én pedig Rómában orosz partnereikkel ülnek közös asztalhoz – jelentette be szombaton az iráni külügyminisztérium.
Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) a tárgyalások következő fordulóját június 16. és 20. között rendezik meg Bécsben. Eddig még nem fordult elő, hogy Teherán a hatokkal folytatott tárgyalások keretén kívül is konzultált volna atomprogramjáról valamely nagyhatalom képviselőivel.

A tavaly novemberben Genfben aláírt ideiglenes megállapodásban kikötötték, hogy Irán nem dúsíthatja ötszázalékosnál magasabb szintre uránkészleteit, a hatok pedig cserébe átmenetileg enyhítették a Teherán ellen hozott büntetőintézkedéseket. Az ideiglenes egyezmény szerint a felek legkésőbb július 20-ig megkötik a végleges megállapodást.