Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán megduplázhatja az urándúsítást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 18. 17:48

Irán jelentősen növelte urándúsító centrifugáinak számát és képessé vált arra, hogy akár napokon belül duplájára növelje tényleges urándúsító tevékenységét – állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) november 16-án, pénteken ismertté vált új jelentése.

A NAÜ esedékes szakértői beszámolója megállapította, hogy a Kúm városa melletti fordói létesítményben felállított centrifugák számát a maximálisra, közel 2800-ra növelték. A legutóbbi, szeptemberi jelentés még 2140 ilyen berendezésről számolt be.

A szervezet Kormányzótanácsát alkotó 35 tagállamhoz pénteken eljuttatott dokumentum szerint Irán egyúttal technikailag képessé vált arra, hogy akár napok alatt megkétszerezze azoknak a berendezéseknek a számát, amelyben magas dúsítási fokú, hadászati célú felhasználásra könnyen átalakítható uránt állít elő.

Nyugati országok feltételezése szerint Irán titokban atomfegyver előállítására törekszik. A közel-keleti ország ezt cáfolja és azt állítja, gyógyászati célú kutatásokra használja az üzemanyagot.

Az urán húsz százalékra dúsítását 2010-ben kezdte el Irán, és a NAÜ legújabb megállapítása szerint eddig 233 kilogrammot állítottak elő. A Nyugat és az atomenergia békés célú felhasználását ellenőrző ENSZ-ügynökség aggodalmát különösen az okozza, hogy a húsz százalékos dúsítási szintű izotópot technikailag nagyon könnyű atomtöltetként használható (90 százalékos) szintre dúsítani.

A NAÜ legújabb jelentése ismét kimondja: továbbra sem állapítható meg, hogy kizárólag békés célú az iráni atomprogram. Az ellenőrzés egyúttal megerősítette, hogy a 20 százalékos uránizotóp egy részét valóban egy kutatóreaktor üzemanyagává alakították át.

A NAÜ kormányzótanácsa visszatérően elmarasztalta Iránt azért, mert dacol az ENSZ BT szankcióival és nem működik együtt maradéktalanul az ügynökséggel a nemzetközi szerződésben vállalt ellenőrzések lefolytatásában. A két fél a jövő hónapban Teheránban folytatja tárgyalásait az ellenőrzések keretfeltételeiről.