Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán megsértette a rakétakísérletekre vonatkozó ENSZ-határozatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 17. 21:45

A napokban végrehajtott iráni ballisztikus rakétakísérlet megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) erre vonatkozó tiltó határozatát – jelentette ki Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete október 16-án, pénteken.

A napokban végrehajtott iráni ballisztikus rakétakísérlet megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) erre vonatkozó tiltó határozatát – jelentette ki Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete pénteken.
Irán azzal, hogy október 10-én sikeres kísérletet hajtott végre egy precíziós irányítású ballisztikus rakétával, megsértette a 2010-ben hozott, az ilyen jellegű tevékenységet tiltó BT-határozatot – mondta Power. A meglévő információk alapján az Egyesült Államok megerősítette, a közepes hatótávolságú rakéta nukleáris fegyver hordozására is alkalmas – tette hozzá a szóvivő.

Hangsúlyozta, országa sürgetni fogja az ENSZ-testületet, hogy megfelelő válaszlépést tegyen Iránnal szemben, mert semmibe veszi nemzetközi kötelezettségeit.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője a röviddel a rakétateszt után közölte Irán „szinte sorozatosan megsértette" a BT-határozatot, ugyanakkor hangsúlyozta, ezeknek semmi közük a Teherán és a nagyhatalmak között júliusban létrejött, az iráni atomprogramról szóló megállapodáshoz.

Az iráni állami televízióban bemutatott Emad nevet viselő ballisztikus rakéta „képes nagy pontossággal célokat elérni és teljesen elpusztítani őket" – jelentette ki Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter a kísérlet napján, hozzátéve, hogy „ez nagy mértékben erősíti Irán stratégiai elrettentő képességét".

Anthony Cordesman, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának munkatársa szerint az Emad rakéta 1700 kilométer hatótávolságú, találati pontossága 500 méter, és 750 kilogramm töltet célba juttatására alkalmas.

A precíziós rakétával az Iráni Iszlám Köztársaság akár a részéről ellenségnek tekintett Izrael területére is csapást tudna mérni. Megfigyelők szerint Teherán attól tart, hogy Izrael megelőző légicsapásokat mérhet nukleáris létesítményeire. Izraelben viszont az iráni nukleáris megállapodás vált ki aggodalmakat. A jeruzsálemi vezetést ugyanis az aggasztja, hogy az iráni atomprogram korlátozását célzó megállapodás valójában nem képes megakadályozni a perzsa államot atomfegyverek kifejlesztésében.