Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán minimális véráldozattal rendezné az idlíbi helyzetet

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. szeptember 6. 18:01

Irán azt akarja, hogy „a lehető legkevesebb emberáldozattal” űzzék ki a lázadókat a szíriai felkelők egyik utolsó erődítményének számító Idlíb tartományból – jelentette ki kedden a Damaszkusszal szövetséges Irán külügyminisztere.

Mohamed Dzsavád Zaríf azt mondta, hogy ennek érdekében tárgyalásokat kezdtek szíriai és török tisztségviselőkkel – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. Zaríf hétfőn Szíriába látogatott, ahol szíriai hivatali kollégájával, Valíd al-Moallemmel és Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozott.

„El akarjuk kerülni, hogy bárminemű kár érje a szíriai népet, és végleg meg akarjuk szabadítani a térséget a szélsőségesektől" – idézte az iráni külügyminisztert az IRNA. Irán ezért folytatja a párbeszédet – a szintén Damaszkusszal szövetséges – Oroszországgal, – az ellenzéket támogató – Törökországgal, illetve Szíriával – hangsúlyozta.

Pénteken Teheránba látogat Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy az asztanai folyamat keretében a helyi vezetéssel tárgyaljon a szíriai konfliktusról. Idlíb nagyrészt szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. Jelentések szerint a tartományban mintegy hárommillió civil mellett közel 10 ezer fegyveres van. A lakosság nagyjából fele Szíria más térségeiből érkező menekült az ENSZ szerint. A szíriai kormányerők korábban Idlíbbe szállítottak olyan felkelőket, akik ugyan megadták magukat, de nem voltak hajlandóak a szíriai kormány fennhatósága alatt élni.

Az ENSZ szerint a lehetséges offenzíva egy ilyen területen újabb humanitárius katasztrófához vezethet.