Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán új fegyvereket mutatott be

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 3. 8:24

Irán új föld-levegő rakétát és két radarrendszert mutatott be szeptember 2-án kedden, azt hangoztatva, hogy ezzel jócskán megerősödik az ország védelmi képessége.

Farzád Eszmáili tábornok, az iráni légierő parancsnoka az állami televízióban azt közölte, hogy sikeresen kipróbálták a Talas-3 típusú rakétát. Hozzátette, hogy ezzel a típussal lehetővé válik az ország erői számára „bármilyen ellenséges célpontot lelövése". Hatótávolságáról a tábornok nem közölt részleteket.

Teherán rendszeresen beszámol arról, milyen előrelépést ért el a fegyverek fejlesztése terén, de ezeket a híreket nem lehet független forrásból ellenőrizni.

A tábornok két radarrendszert is felavatott. Az egyik, az Aras-2 rendszer feladata az, hogy 150 kilométeres távolságból kis méretű drónokat észleljen, a Kajhán típusé pedig az, hogy felderítse a manőverező robotrepülőgépeket és a pilóta nélküli repülőgépeket.

Felavattak még egy további rendszert, amely automatikusan feldolgozza az iráni légteret használó polgári repülőgépek adatait.

Az elmúlt hónapokban megduplázódott az iráni légteret használó külföldi polgári járatok száma. Napi átlagban kilencszáz repülőgép lép be az iráni légtérbe, amióta a repülőgépek elkerülik Irak, Szíria és Ukrajna konfliktus sújtotta térségeit.

Irán 1992-ben saját védelmi ipart épített ki, amely könnyű- és nehézfegyverektől kezdve aknavetőkig, harckocsikig mindent gyárt, még tengeralattjárót is. Föld-föld rakétákat is előállít, amelyek hatótávolsága mintegy kétezer kilométer – ez elegendő ahhoz, hogy elérjék Izraelt, illetve a közel-keleti térségben lévő amerikai bázisokat.