Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyszínelni tanulnak

Szöveg: Snoj Péter |  2014. szeptember 3. 7:19

Úgynevezett Fegyveres Támadás Helyszínelő Csoport (Weapons Intelligence Team, WIT) tanfolyam indult Szentendrén szeptember másodikán. Az MH Altiszti Akadémián megrendezett háromhetes képzésre számos NATO-tagállam hadseregéből érkeztek hallgatók, akik már maguk is sokéves tapasztalattal bírnak.

1595978122

„Körülbelül húsz perc áll rendelkezésünkre" – magyarázta Kalányos György zászlós, a tanfolyam egyik instruktora a műveleti területen folytatott helyszínelés legfőbb különbségét a televízióból is jól ismert rendőrségi munkálatokhoz képest. Mint elmondta, a helyszínelők csak a tűzszerész-átvizsgálás után közelíthetik meg a támadás – mint például egy IED (házilag előállított robbanótest) -robbantás – helyszínét. Míg a rendőrségi előkészületek magukban foglalják a terület lezárását és a civilek elterelését is, addig a műveleti területre érkező katonáknak számtalan ismeretlen veszéllyel kell szembenézniük.

1595978122

Az ilyen esetekre való megfelelő és kellően gyors reakcióra készíti fel a szentendrei tanfolyam a jövőbeni helyszínelőket. Noha nemcsak Magyarországon tartanak effajta felkészítéseket, az mindenképpen hazánk szakembereinek érdeme, hogy a NATO-n belül akárhol is indul tanfolyam, magyar kiképzői jelenlétet mindig kérnek a vezetők. Hiszen katonáink sokéves missziós tapasztalatokkal bírnak, amelyek, ha nem is helyettesítik, de tökéletesen kiegészítik a tankönyvi tudnivalókat.

1595978122

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Kalányos György zászlós elmondta, hogy az első hét elsősorban az elméleti felkészítésről szól. „Közös nevezőre kell hozni mindazt a tudást, amit a hallgatók a saját hadseregükben eddig megtanultak. Egységesíteni kell a szakkifejezéseket és a jelentések megírásának módját" – emelte ki.

A második héttől kezdődnek a gyakorlati feladatok. De mielőtt robbantott helyszíneken vizsgáznának, meg kell tanulniuk a talált bizonyítékok helyes dokumentálását, illetve fotózását – akár rossz időben vagy éppen éjjel is. Az utolsó héten a hallgatók kiérkeznek a gyakorlótérre, ahol a valóságból vett példákat illusztrálva, valóban felrobbantott járművek fogadják őket. Pontosabban azok maradványai, amiket alaposan végig kell vizsgálniuk, hiszen nemcsak meg kell találni minden elemet, de meg kell tudni állapítani a robbanás pontos helyét és a robbanószerkezet típusát is.

1595978122

Fotók: a szerző felvételei