Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán újabb lépése a béke felé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 20. 17:37

Teherán már az elkövetkező napokban Oroszországba szállítja dúsítotturán-készletének nagy részét, hogy eleget tegyen az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodásnak, amely előirányozza ennek fejében az ország elleni szankciók feloldását – közölte december 19-én, szombaton Ali Akbár Szálehi, az iráni atomprogram vezetője.

„Az elkövetkező néhány napban mintegy kilenc tonna dúsított uránt szállítunk Oroszországba" – idézte Szálehit az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

Az Irán és a hatok – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország – július 14-én Bécsben kötötték meg a Teherán atomprogramjáról szóló egyezményt. A megállapodás célja annak szavatolása, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, amiért cserébe a nemzetközi közösség a perzsa állam elleni szankciók fokozatos feloldását vállalja.

Teherán az atomalku értelmében korlátozza nukleáris tevékenységét, így egyebek között tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát. Iránnak emellett mintegy 300 kilogrammra kell csökkentenie dúsítotturán-készletét, és úgy kell átalakítania az araki nehézvizes atomreaktort, hogy ne lehessen használni plutóniumgyártásra. Az elszállítandó 9 tonna nagyjából az a mennyiség, amelytől Iránnak meg kell szabadulnia, hogy készleteit a megkövetelt szintre csökkentse.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy lezárja a vizsgálatát, amely arra vonatkozik, hogy Irán a múltban tett-e erőfeszítéseket nukleáris fegyverek kifejlesztésére. Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója azt mondta, hogy Irán megtette a szükséges lépéseket, és „nem kizárt", hogy januárban feloldhatók lesznek a szankciók – az intézkedés fontosságát növeli az, hogy február végén választást tartanak Iránban.

Egy nappal a NAÜ bejelentése után Teherán közölte: erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy két-három héten belül teljesítsék a megállapodásban foglaltakat.