Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán újabb UAV-ot kényszerített földre

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. december 9. 18:18

Az iráni Press TV 4 televíziós csatorna mutatta be azt a Boeing ScanEagle pilóta nélküli repülőgépet, amelyet Teherán elmondása alapján az Iráni Iszlám Köztársaság feletti kémrepülés során fogtak el.

Iráni kormányzati képviselők elmondták, hogy miután sikerült átvenniük az irányítást a drón felett, azzal sikeres leszállást hajtottak végre saját területükön. Korábban az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoksága kategorikusan tagadta azt, hogy elvesztettek volna egy pilóta nélküli repülőgépet. Elmondták, hogy szigorúan számon tartják a drónokat, így azonnal ismertté vált volna, ha egy is eltűnik közülük.

Egyes hírügynökségek úgy ítélik meg, hogy elfogadható az, amit az Egyesült Államok nyilatkozott, hiszen a térségben nem az USA az egyetlen ország, amely alkalmazza a ScanEagle UAV-ot. Ilyen típussal rendelkezik többek között az Egyesült Arab Emirátusok is.

Az iráni nemzeti televízióban bemutatott ScanEagle-n semmiféle, nemzeti hovatartozásra utaló jel nem látható, így nem lehet eldönteni, hogy mely ország hadseregében állt rendszerben.

2011 decemberében az irániak egy RQ-170 Sentinel típusú pilóta nélküli repülőgépet kényszerítettek földre. Az amerikaiak akkor elismerték, hogy az UAV az övék, és megpróbálták azt „visszaszerezni". Teherán megtagadta a kérést és bejelentette, hogy lemásolják a szerkezetet és sorozatban fogja gyártani a másolatot.