Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni fegyverekkel támadják Izraelt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 21. 15:01

Beismerte az Iszlám Dzsihád vezetője, Ramadán Abdalláh Sallah november 20-án kedden, hogy a gázai övezeti palesztin csoportok iráni vagy iráni pénzen vásárolt fegyvereket használnak az Izrael elleni támadásokra.

„Ezt mindenki tudja. Ez nem titok" – jelentette ki az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak nyilatkozva a teheráni vezetés szövetségesének tartott Sallah, arra azonban nem tért ki, milyen iráni fegyvereik vannak a gázai palesztinoknak, és hogyan szállították azokat a palesztin területre.

Simon Peresz izraeli elnök hétfőn azzal vádolta meg Iránt, hogy az Izrael elleni támadások folytatására biztatja a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin mozgalmat, és Fadzsr-5 típusú rakétákat szállított neki az elmúlt napokban.
„A szíriai válsággal kapcsolatban fennálló nézeteltérések ellenére száz százalékosan Iránnal vagyunk a palesztin kérdést illetően" – jelentette ki az Iszlám Dzsihád vezetője. Hozzátette azonban: „nem logikus, hogy a gázai ellenállás felfegyverzése Irán kiváltsága legyen". „Minden arabtól akarunk fegyvereket, ki kell nyitniuk a raktáraikat, mielőtt még berozsdásodnak" – tette hozzá.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden üdvözölte „a gázai lakosság határozott válaszát", hogy rakétákkal lövik Izraelt. Hangsúlyozta, hogy a gázai övezeti palesztinokat „fel kell szerelni", hogy megvédhessék magukat Izraellel szemben. Ahhoz, hogy Irán küld fegyvereket Gázába, nem fűzött megjegyzést. A szóvivő azt is szorgalmazta kedden, hogy Izraelt állítsák bíróság elé háborús bűntettekért a mostani offenzíva miatt.

„A katonai szakértőkre tartozik annak megállapítása, ki gyártja a Fadzsr-5 rakétákat, azt pedig az izraeli titkosszolgálattól kell megkérdezni, hogyan juttatják el azokat a palesztinoknak" – tette hozzá homályosan fogalmazva az iráni külügyi szóvivő.

Az iráni gyártmányú Fadzsr-5 rakéta hatótávolsága 75 kilométeres, nagyobb, mint a Hamász által általában használt házilagos készítésű rakétáké.