Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismeretlen fegyveresek kopt keresztényeket raboltak el Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 4. 16:13

Ismeretlen fegyveresek legalább húsz kopt keresztényt raboltak el az utóbbi napokban Líbia középső részében szemtanúk január 3-ai beszámolói szerint.

A fegyveresek szombat hajnalban szobáról szobára végigjártak egy munkásszállót Szirt városában, és arra szólították fel a bent lévőket, hogy igazolják magukat, majd elkülönítették a muszlimokat a keresztényektől. Utóbbiakat megbilincselték és ismeretlen helyre elhurcolták őket. A támadók tizenhárom embert raboltak el.

„Tizenöt álarcos férfi érkezett négy járművel. Volt náluk egy lista az épületben lakó keresztényekről" – közölte egy szemtanú az AP amerikai hírügynökséggel. A neve elhallgatását kérő asszony elmondta, hogy három rokonát is elrabolták, ő csak azért menekült meg, mert sikerült elrejtőznie.

A tájékoztatás szerint a vendégmunkások az egyiptomi Szamalut városból érkeztek a szomszédos Líbiába. Az emberrablásról szóló híreket Szamalut egyik kopt lelkésze is megerősítette.

Ugyancsak Szirt városban néhány nappal korábban hét másik kopt keresztényt raboltak el.

Szirt a radikális csoportok egyik fellegvára Líbiában, a Tripoli és Bengázi között fekvő városban különösen aktív az Anszár as-Sáría nevű dzsihadista szervezet, amelynek tagjai 2013 szeptemberében megtámadták a bengázi amerikai konzulátust és megölték Christopher Stevens nagykövetet.

Az észak-afrikai országban egyre gyakoribbak a kopt keresztény közösség tagjai elleni támadások, de az egyiptomi állampolgárok vallási hovatartozástól függetlenül is célponttá váltak Líbiában, amióta Kairó támogatást nyújt a líbiai hadseregnek az iszlamista milíciák elleni küzdelemben. Líbiában az utóbbi években jelentősen megerősödtek a szélsőséges csoportok.

Moammer Kadhafi elnök rezsimjének 2011-es bukása óta Líbia kis létszámú keresztény közössége többször is aggodalmát fejezte ki a szélsőséges iszlám csoportoknak elsősorban a keleti országrészben való térnyerése, valamint a felekezetük elleni támadások megszaporodása miatt.