Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét harcok dúlnak Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 18. 16:54

Tíz ember életét vesztette, több tucatnyian megsebesültek október 17-én, szerdán Líbiában a bukott diktátor, Moammer Kadhafi hívei és kormánypárti milíciák között kitört harcokban – közölték helyi lakosok és kórházi források. A csatározás az északnyugati országrészben, Bani-Valíd városban tört ki.

A kormánypárti milíciák körbevették a Kadhafit a végsőkig támogató, népes, nagyjából egymillió főt számláló varfalla törzs székhelyének tartott várost, miután két hónapig fogva tartottak ott egy fiatal lázadót, Omrán Saabant. A 22 éves férfi, aki arról nevezetes, hogy 2011 októberében ő bukkant Kadhafi nyomára a közeli Szirt városában, szeptemberben meghalt a fogságban.

A líbiai kormány – amely azt gyanítja, Saabant halálra kínozták – ultimátumot adott a Bani-Valídot irányító törzs véneinek, hogy adják ki azokat, akik magukkal hurcolták, és fogva tartották a fiatal lázadót.

Miután ez nem történt meg, a milíciák szerda reggel tüzérséggel lőni kezdték a 70 ezres várost, ahol hatan meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. A Bani-Valídit védő fegyveresek ellentámadásában életét vesztette a kormánypárti milíciák négy tagja, 23 másik megsebesült.

A konfliktus két, egymással régóta vetélkedő város, Miszráta és Bani-Valíd közötti feszültségre vezethető vissza. Saaban maga is miszrátai volt. A várost tavaly hosszú heteken át ostromolta Kadhafi hadereje. Bani-Valíd volt Kadhafi szülővárosa, s Szirt után az a város, amely a 2011-es líbiai polgárháborúban a legtovább kitartott a bukott diktátor mellett.

Címkéktüzér