Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élet az IMOC után

Szöveg: Bojtos László százados |  2012. október 18. 18:02

Alig ért véget a 24. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban, máris öt újabb missziós − hadszíntér-ismereti − felkészítés kezdődött meg október 15-én Szolnokon. Ezeken összesen több mint nyolcvanan vesznek részt.

1595943328

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő Nemzeti Támogató Elem (NTE) és a Logisztikai Mentor Csoport (LMCS) hatodik, valamint az ENSZ UNIFIL és az Európai Unió EUSEC Kongó missziók következő váltásainak felkészítése mellett elindult egy új kiképzés is: az MH Telepíthető Híradó és Informatikai Század (DCM) misszióspecifikus felkészítése. 

A felkészítés keretében a Magyar Honvédség különböző alakulataitól érkezett katonák alapvető békeműveleti és hadszíntér-ismereti képzésben részesülnek.
Az első kiképzési napon az NTE és az LMCS állományainak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Intézet igazgatója tartott előadást az afganisztáni konfliktus történeti hátteréről, valamit az aktuális politikai helyzetről.

A felkészítéseken részt vevők a további előadásokon megismerik az adott hadszíntér katonaföldrajzi értékelését, a műveletek alakulását, azok jogi hátterét, illetve bepillantást nyernek az olyan alapvető békefenntartó eljárásmódokba, mint például az ellenőrző- áteresztő pont vagy a megfigyelőpont üzemeltetése, a menetbiztosítás, illetve a meglepés elleni védelem feladatai.

1595943329

A CIMIC-ismeretek oktatása során felkészítést kapnak a missziós területen fölmerülő kulturális különbségekből. A vezetői beosztásban lévők tárgyalástechnikai kiképzésen vesznek rész, miközben a beosztott állomány a megfelelő force protection-drilleket gyakorolja.
A DCM század felkészülő állománya az angol híradás szabályainak elméleti oktatását és a gyakorlati foglalkozásokat követően végrehajtja az előírt békeműveleti gépkarabély- és pisztoly-lőgyakorlatokat.

Mindezeken felül a külszolgálatra jelentkezők a felkészítés során képet kapnak a jövőbeli missziós beosztásukról. Az úgynevezett tapasztalatátadó napon pedig a külszolgálatukból közelmúltban  hazaérkezett katonák tartanak számukra tájékoztatókat.