Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét összecsapások voltak a két Szudán határán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 9. 10:04

Újabb összecsapások voltak Szudán – Dél-Szudánnal határos – Dél-Kordofán tartományában. Hírügynökségi jelentések szerint a Szudánhoz tartozó tartomány fővárosában, Kadugliban lázadók lőtték a kormánycsapatok állásait, aminek következtében 5 ember életét vesztette, 23-an pedig megsebesültek.

Dél-Kordofán a tavaly júliusban függetlenné vált déli országrésszel határos terület, és nagy olajkincséről ismert. A tartomány lakosságának jelentős része a polgárháborúban a déliek oldalán harcolt. A szétválást nehezítette a határok világos megvonásának hiánya és az olajjövedelmek elosztásának kérdése is.

A szudáni kormány kezdettől fogva azzal vádolta a délen kormányzó Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalmat (SPLM), hogy támogatja a mozgalom északi ágának (SPLM/Nord) tekintett lázadókat. A jubai kormány azonban cáfolja ezt.

Nemzetközi nyomásra a két Szudán néhány héttel ezelőtt megállapodott abban, hogy intézkedéseket tesz a határtérség biztonságának megerősítésére, a kartúmi kormány és a lázadók közötti, közvetett tárgyalások azonban nem jártak semmilyen eredménnyel.

A szudáni parlament néhány hónappal ezelőtt a dél-szudáni vezetést „ellenségnek" nyilvánította, és azzal vádolta déli szomszédját, hogy az ország első számú olajlelőhelyének ellenőrzésére törekszik.

A harcok tavaly nyáron törtek ki Dél-Kordofán tartományban, és átterjedtek a szomszédos Kék-Nílus szövetségi államra is. A két tartományban zajló harcok miatt több mint 600 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására.