Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlám radikálisok katonákat végeztek ki Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 9. 15:06

A szíriai hadsereg három katonáját végezték ki a Front al-Noszra nevű iszlám radikális szervezet fegyveresei Szíria keleti részén – tájékoztatott január 8-án, kedden a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja (OSDH).

Az emigráns szervezet értesülése szerint a front harcosai Deir-ez-Zór településen a hadsereg egy épületében számoltak le három korábban elfogott kormánykatonával. A bejelentéssel egy időben megjelent videofelvételen a három férfi egy arab vallási szöveget ábrázoló fekete lepel előtt volt látható gépkarabélyt tartó fegyveresek gyűrűjében.

A tájékoztatásból kiderült a katonák neve és származási helye, valamint az, hogy az alavita kisebbséghez tartoztak, akárcsak Bassár el-Aszad elnök. Két katonát fogva tartóik azzal vádoltak, hogy bántalmaztak egy fiatal nőt. Egy másik felvételen a kivégzettek holtteste volt látható egy gödör alján.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) kedden közölte, hogy nem tud segítséget nyújtani egymillió éhező szíriainak. A szervezet jelenleg másfél millió embernek nyújt támogatást abból a 2,5 millióból, amelynek erre a szíriai Vörös Félhold szervezet szerint szüksége van.

Elisabeth Byrs, a WFP szóvivője Genfben elmondta: a biztonság hiánya és amiatt, hogy nem használhatják a szíriai Tartúsz kikötőjét, az élelmiszer nem jut el a szükséget szenvedők jelentős részéhez. Hozzátette, hogy a szervezet a növekvő veszély miatt kivonta embereit Homsz, Tartúsz, Kamiszli és Aleppó városokból.

A Szíria északi részén fekvő nagyvárosban, Aleppóban, amelyben több hónapja harcok dúlnak, tanárok egy maroknyi csoportja rögtönzött iskolákban tanítják a gyerekeket, hogy megfeledkezzenek a mindennapi félelemről. Abu Szalám Musztafa 29 éves tanár, aki az egyik iskolát megnyitotta, elmondta, hogy a szülők félnek gyerekeiket iskolába küldeni, mert a front közelében vannak. „Újra kell azonban kezdeni a normális életet, mert nem szabad, hogy eluralkodjék a félelem" – tette hozzá a férfi.

Aleppóban tavaly július és október között voltak a leghevesebb harcok, különösen a város történelmi központjában. Ám amikor csökken a harcok intenzitása, akkor sincs nyugalom, mert a felkelők ellenőrzése alatt álló kerületeket a levegőből támadják a szíriai kormányerők.