Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlamista fegyvereseket öltek meg iraki erők egy biztonsági műveletben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 6. 20:42

Az iraki biztonsági erők 11 feltételezett szélsőséges fegyverest öltek meg augusztus 5-én, hétfőn egy nagyszabású műveletben, amelyet válasznak szántak egy közúti ellenőrzőpontnál elkövetett múlt havi terrorcselekményre – közölték a hadsereg forrásai.

A júliusi merénylet helyszínén, a Bagdadtól 160 kilométerre északra lévő Szulejmán Pek városában végrehajtott razzia a hadsereg közlése szerint azután vett véres fordulatot, hogy néhány szélsőséges tüzet nyitott a házakat átkutató rendőrökre. A támadók közül többen öngyilkos robbantásokhoz használatos mellényeket viseltek.

A hadsereg erősítésként több ezer katonát és helikoptereket vezényelt a térségbe, az idei év egyik legjelentősebb biztonsági műveletét hajtva végre.

A síiták vezette iraki kormány ellen lázadó szunnita iszlamista fegyveresek az év eleje óta ismét erőre kaptak, ráadásul a szomszédos Szíriában zajló polgárháború Irakban is újra kiélezte a felekezetközi feszültségeket.

Az ország biztonsági helyzetét az is súlyosbította, hogy két, Bagdad közeli börtönből júliusban több mint ötszáz rab szökött meg – köztük az al-Kaida terrorhálózat műveleti vezetői -, miután fegyveresek megtámadták a két börtönt.

A hétfői razziákat a hadsereg válasznak szánta arra a július végén elkövetett gyilkos merényletre, amelyben fegyveresek Szulejmán Peknél kivégeztek 14 síita tartálykocsisofőrt, miután a Bagdadból északra vezető országúton egy rögtönzött akadálynál megállították őket.

Ugyancsak hétfőn, az iraki fővárostól 420 kilométerre északnyugatra fekvő Tel-Áfárban egy autóbombás merénylet négy embert ölt meg, további hetet pedig megsebesített. A fővárosban egy pékség mellett elrejtett pokolgép robbanásában szintén négyen vesztették életüket és 21-en sebesültek meg.

Az elmúlt hetek megszaporodott fegyveres támadásai a felekezetközi konfliktus újbóli teljes fellángolásával fenyegetnek a közel-keleti arab országban. A júliusi erőszakcselekményekben több mint ezer iraki vesztette életét, ami a legmagasabb adat 2008 óta – közölte az ENSZ a múlt héten.