Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iszlamista lázadókat űztek el kurdok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 18. 15:50

Szíriai kurd önvédelmi erők iszlamista lázadókat űztek el egy északi, határátkelőhelyről, amelyet a lázadók a törökországi útjaikhoz használtak. Az összecsapásoknak több áldozatuk van a határ mindkét oldalán – közölte július 17-én, szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az összecsapások azért robbantak ki, mert a szélsőséges iszlamista an-Nuszra Front fegyveresei megtámadtak egy kurd járőrt Rasz el-Ain város környékén. A határon fekvő település eddig a front és szövetségese, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó Iraki és Levantei Iszlám Állam kezén volt. A kurdok kedden ellentámadást indítottak, és 24 órás harc után szerdán kiverték a városból a szélsőségeseket, elfoglalták a határátkelőt, amelyet eddig azok használtak.

Az iszlamisták kilenc embert vesztettek, a kurdok kettőt, de meghalt a határ túloldalán fekvő Ceylanpinar török városban is két lakos, akit eltévedt lövedékek találtak el. A török katonaság viszonozta a tüzet – közölte a hadsereg vezérkara.

A kurdok Szíria lakosságának mintegy tíz százalékát teszik ki. Igyekeznek távol maradni a belső konfliktustól, és arra törekszenek, hogy ellenőrzés alatt tartsák saját területüket, amelyen autonómiát szeretnének. Tavaly év vége óta ellenőrzik Szíria egyes északkeleti területeit, és kapcsolatban állnak a törökországi kurdokkal.

Rasz el-Ain – kurd nevén Serekain – és a törökországi Ceylanpinar régebben egységes város volt, de az I. világháború következtében most határ vágja ketté.

Damaszkusz tartományban egy gépkocsiba rejtett pokolgép hét embert ölt meg szerdán, Homsz városban pedig 18. napja folyik a hadsereg támadása a felkelők ellen.