Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli kommandósok lelőttek egy palesztint

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 12. 19:22

Izraeli kommandósok csütörtök hajnalban egy hebroni palesztin kórházból szállítottak el egy sebesült merénylőt, és az akció közben agyonlőttek egy palesztint – értesült az izraeli média november 12-én.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét közlése szerint a biztonságiak egy három héttel ezelőtti késeléses merénylet elkövetőjének, Azzam Salaldének a letartóztatására hajtottak végre rajtaütést a hebroni kórházban, amely a Jordán folyó nyugati partján lévő palesztin területen található.
A művelet közben az izraeliek lelőtték Salalde unokatestvérét, aki állításuk szerint megpróbált rájuk támadni – közölte a Háárec című újság honlapja.

A húszéves Salalde a múlt hónapban egy ciszjordániai kereszteződésben támadt késsel egy 58 éves izraeli férfira, de az rálőtt támadójára. Salalde megsebesült, de sikerült elhagynia a helyszínt, és azóta a hebroni al-Ahali kórházban feküdt. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint családjának több tagja is a szélsőséges palesztin Hamász szervezet aktivistája.

A kórház igazgatója a palesztin rádiónak elmondta, hogy az izraeli kommandó két minibusszal érkezett, és civilbe öltözött tagjai látszólag egy állapotos asszonyt kísértek a szülészetre. A főkapun át jutottak be az épületbe.
Salalde kórtermében fegyvert fogtak az egészségügyi személyzetre, és a sebesültet őrző testvérét az ágyához kötözték. A fürdőszobából viszont előbukkant a merénylő unokatestvére, akit lelőttek.
A történtek után a Sin Bét közleményt adott ki, mely szerint nem engedi, hogy bárhol is elrejtőzzenek a terror végrehajtói.

A szeptember közepe óta tartó palesztin zavargásokban eddig tizenkét izraeli vesztette életét. Legkevesebb hetvenhat palesztin halt meg az erőszakhullámban, közülük negyvennégyet merényletek végrehajtása közben vagy után öltek meg az izraeli biztonságiak.