Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli légicsapás a Gázai övezetre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 29. 17:19

A Hamász iszlamista mozgalom egyik harcosa meghalt, társa pedig megsebesült október 28-án, vasárnapra virradóra a Gázai övezet elleni izraeli légicsapásban – közölték palesztin egészségügyi források és szemtanúk. A Hamász közölte: mindkét áldozat a szervezet katonai szárnyának volt a tagja.

Szemtanúk szerint izraeli harckocsik és kotrógépek vasárnapra virradóra behatoltak az övezetet területére Hán-Júnisz várostól keletre. Palesztin fegyveresek négy aknagránátot lőttek ki rájuk, az izraeli légicsapás pedig erre adott válasz volt.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy támadást hajtott végre a palesztin övezet ellen, de részletekkel nem szolgált.

Az incidens három nappal az után történt, hogy Izrael és a Hamász egyiptomi közvetítéssel tűzszünetben állapodott meg a muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha idejére a Gázai övezet térségében. A fegyvernyugvás szerda éjféltől lépett életbe, és elvileg az ünnep végéig, hétfőig tart. Az izraeli hadsereg azzal a feltétellel egyezett bele a tűzszünetbe, hogy teljesen megszűnnek a rakétatámadások a zsidó állam ellen. Újabb támadásokat „azonnali és könyörtelen" válaszcsapások fognak követni – figyelmeztetett a hadsereg.