Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán tengeri hadieszközök Vietnamnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 17. 17:17

Japán hajókat és más eszközöket ad Vietnamnak tengeri védelme fejlesztése céljából – közölte Abe Sindzó japán miniszterelnök a Nguyen Phu Tronggal, a vietnami kommunista párt főtitkárával tartott keddi találkozója után Tokióban. 

A két vezető tokiói találkozóján aláírt megállapodás szerint Japán 200 millió jen (460 millió forint) értékben szállít használt hajókat és egyéb eszközöket Vietnamnak.

A szigetország tavaly már felajánlott a szocialista országnak hat használt hajót, de mindeddig csak kettőt szállított le.

A japán miniszterelnök irodájában folytatott megbeszélés után közös közleményt adtak ki, amely szerint a két vezető „komoly aggodalmának adott hangot" a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigetein folyó kínai építési munkálatok miatt.

A hivatalosan védelmi képességek fejlesztését célzó támogatások mellett a szigetország 100 milliárd jenes (230 milliárd forint) kölcsönt ajánlott fel Vietnamnak, a japán miniszterelnök elmondása szerint főként az infrastruktúra fejlesztésére, például kikötők építésére és autópályák építésére.

Japán, amely több délkelet-ázsiai országhoz hasonlóan területi vitában áll Kínával, az utóbbi időben fokozta védelmi együttműködését a kínai követeléseknek nem engedő érintett országokkal. Abe kormánya emellett a japán közvélemény tiltakozása ellenére törvényjavaslatot nyújtott be az ország önvédelmi erői hatáskörének megváltoztatására, amelyet a törvényhozás alsóháza júliusban meg is szavazott. Amennyiben a pacifista japán alkotmányt újraértelmező törvényt a felsőház is elfogadja, a hadsereg immáron az ország határain kívül is részt vehet katonai műveletekben, illetve a haditengerészet hajói a Dél-kínai-tengeren is járőrözhetnek.