Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentősen csökkentik az amerikai védelmi költségvetést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 11. 14:06

A kényszerű amerikai költségvetés-csökkentés jelentékeny mértékben szűkíti a haderő harckészültségét. Így takarékoskodni kell a katonák kiképzésén, törölni kell vadászgépek rutinrepüléseit és elhalasztani haditengerészeti bevetéseket – tette világossá Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter Barack Obama elnök költségvetési tervének előterjesztése után, helyi idő szerint április 10-én, szerdán.

„Ha mindent összeszámolunk, őszintén szólva már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna kezdenünk harckészültségünk megnyirbálását" – jelentette ki Mark Ramsay tábornok, a Pentagon költségvetési felelőse.

A terv ismeretessé válása után a Pentagon szerdán arról biztosította a nyilvánosságot, hogy mindennek ellenére Washington továbbra is a „legjobban irányított, legjobban kiképzett és legjobban felfegyverzett hadsereggel rendelkezik a világon". Hagel mindamellett nyomatékosította: „Feszes hosszú távú költségvetést kell okosan megterveznünk". Különösen azért – tette hozzá -, mert a hadseregnek „egy teljesen bizonytalan világban" kell tevékenykednie.

Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy Obama megkísérli megóvni a védelmi területet a kitűzött megtakarításoktól.

A jelenlegi tervek szerint a védelmi költségvetést a következő tíz évben 500 milliárd dollárral kell csökkenteni. Az elnök ezt a vágást 150 milliárdra szeretné korlátozni, ám ehhez a kongresszus hozzájárulására van szüksége. Az ellenzék azonban semmilyen engedményre nem hajlandó Obamának a csökkentésének mérséklését kiegyensúlyozó olyan elképzeléseivel kapcsolatban, mint amilyen a gazdagok nagyobb mértékű megadóztatása vagy további beruházások a konjunktúra és a munkaerőpiac felpezsdítése érdekében.

A szövetségi kormány a március 1-jén életbe lépett büdzsécsökkentés révén a szeptemberben záruló pénzügyi év végéig mintegy 85 milliárd dollárt kénytelen megtakarítani. A megszorítások terhét több mint felerészben – 46 milliárd dollár értékben – a Pentagonnak kell viselnie.

Hagel már hivatalba lépése után úgy nyilatkozott, hogy a büdzsécsökkentés veszélybe sodorhatja a hadsereg képességeit feladatainak végrehajtására. Olyan fájdalmas lépésről beszélt, amely főként a polgári alkalmazottakat és családjaikat érintheti.

Ha nem lesz változás, a Pentagonnak 2018-ig 40-50 ezer polgári állást kell megszüntetnie. Ez mintegy 5 százalékos csökkentést jelent. Két területen viszont bővítenék a kiadásokat: a kibertámadások kivédésére hivatott kommandók létrehozása és sok haditengerészeti egységnek a csendes-óceáni térségbe vezénylése terén. Hagel világossá tette, hogy a harckészültség nem szenvedhet csorbát olyan lehetséges aktuális konfliktusövezetekben sem, mint amilyen a Koreai-félsziget.