Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentősen emelkedett idén a munkájuk során megölt újságírók száma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 18. 20:39

A tavalyinál 30 százalékkal több, összesen 139 újságíró vesztette életét 2012-ben fegyverek által, hivatásának gyakorlása közben vagy azzal összefüggésben a genfi székhelyű, Press Emblem Campaign (PEC) nevű független szervezet december 17-én, hétfőn közölt adatai szerint.

Az elmúlt öt évben összesen 569 újságírót öltek meg munka közben vagy foglalkozása miatt, ez azt jelenti, hogy a szakma művelői közül átlagosan hetente legalább ketten válnak erőszakcselekmény áldozatává.

Idén Szíriában haltak meg a legtöbben – 36-an -, és minden bizonnyal az ottani belháború az oka a jelentős arányú éves növekedésnek is. Szomáliában is jócskán romlott a helyzet, idén 19 tollforgató életét oltották ki – a PEC szerint – elsősorban a kritikákat nem tűrő félkatonai szervezetek fegyverei.

A tíz legveszélyesebb ország a média dolgozói számára – a PEC ötéves statisztikája alapján – a Fülöp-szigetek (62 halott), Mexikó (59), Pakisztán (53), Irak (39), Szíria (38), Szomália (37), Honduras (26), Brazília (22), Oroszország (20) és India (16).

Egy másik független szervezet, a Riporterek Határok Nélkül számításai szerint idén eddig 135 újságíró halt meg erőszakos körülmények között. Ez a szervezet szerdán hozza nyilvánosságra hivatalos éves mérlegét.

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű jogvédő szervezet arról számolt be, hogy jelenleg világszerte 232 újságíró ül börtönben. Ilyen magas arányra a statisztika készítése, 1990 óta még nem volt példa. Legrosszabb a helyzet ezen a téren Törökországban, Iránban és Kínában.