Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentősen nő az iráni katonai büdzsé

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 9. 11:04

A csökkenő olajárak miatt szerény költségvetési tervet nyújtott be az iráni parlamentnek az ország elnöke, Haszan Róháni december 7-én, de a katonai kiadásokon nem takarékoskodnak. A teljes iráni állami szektor költségvetési főösszegének terve 8400 billió riál (312,13 milliárd dollár hivatalos árfolyamon) a jövő év március 20-án kezdődő költségvetési évre.

Ez számszerűleg 6 százalékkal több a mostaninál, de valójában csökkentést jelent, mivel Iránban jelenleg is még több mint 14 százalékos a tizenkét havi infláció. Tavaly ősszel több mint 30 százalékos volt a drágulás éves üteme.

A védelmi-katonai kiadásokat azonban számszerűen 33,5 százalékkal 282 billió riálra növelik. Ezen belül 174 billió riált szánnak az elit Forradalmi Gárdára, közel 50 százalékkal többet, mint idén.

Az iráni kormány nem csak az Egyesült Államokról és Izraeltől, hanem az iraki szunnita Iszlám Állam terrorszervezettől is tart, miközben tárgyal a nyugati hatalmakkal ellentmondásos atomenergia-programja ellenőrzéséről.

A jelentős olajtermelő Irán hazai összterméke (GDP) az utóbbi két költségvetési évben összesen 8,6 százalékkal csökkent nemzetközi becslések szerint, főleg a nyugati szankciók miatt, amelyeket atomfegyverkezés-gyanús nukleáris energiaprogramja miatt vezettek be ellene.