Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékozódási gyakorlaton a magyar század

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. december 9. 12:00

Egészségügyi, közelharc- és tájékozódási foglalkozáson vettek részt a „Baltic Training 2014” elnevezésű gyakorlaton Litvániában tartózkodó magyar katonák a napokban.

A harmadik kiképzési héten a magyar lövészszázadot alkotó MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái három tárgykört dolgoztak fel. Mindennap egy szakasz egy foglalkozáson vett részt, és így forgószínpadszerűen az egész század részt vett mindhárom kiképzésen.
A két tantermi foglalkozást a laktanyában, a tájékozódást pedig a Ruklához közeli erdős terepen hajtotta végre az adott szakasz, az „Iron Wolf" Gépesített Dandár alárendeltségébe tartozó Algirdas Nagyherceg Gépesített Zászlóalj 3. századának mentorai segítségével.

1595984140

Az egészségügyi kiképzésen a litván CLS (Combat Life Saver − harctéri életmentő) katonák bemutatták a náluk rendszeresített eszközöket és azok használatát, majd a gyakorlati feladatok közben átbeszélték a magyar és a litván eljárásrendeket is. A közelharc-felkészítésen a litván foglalkozásvezetők először bemutatták a gyakorlatokat, amelyeket a magyar katonák ezt követően el is sajátítottak.
A héten a fő hangsúly a tájékozódási foglalkozáson volt, ahol a rajoknak nem egy előre megtervezett menetvonalvázlat alapján kellett teljesíteni a távot, hanem először egy azimutmenetet kellett végrehajtaniuk. Miután a rajok megtalálták az első helyszínt, megkapták a következő pont koordinátáját, vagy a megadott távolság és irányszög alapján kellett saját maguknak meghatározniuk a következő töréspontot. A magyar rajok mellé beosztottak három-négy litván katonát is a „testvérszázad" állományából.

A felkészítéssel kapcsolatban Vastag Gábor százados, a litvániai gyakorlaton részt vevő magyar erők századparancsnoka elmondta, hogy a katonák a területtel kapcsolatban eddig csak annyi tapasztalattal rendelkeztek, amennyit az „Iron Sword 2014" elnevezésű gyakorlaton megszereztek. „A foglalkozások során a katonákat sűrű erdőségek és bonyolult tájékozódás várta, így az állomány újabb ismereteket sajátított el" − tette hozzá a százados.

1595984140

Jenei Sándor főhadnagy, a század parancsnokhelyettese személyesen is részt vett a tájékozódási kiképzésen, mert úgy gondolta, hogy ezt a kihívást neki is teljesítenie kell. A főhadnagy a rábízott rajjal hat és fél óra alatt teljesítette a közel 26 kilométeres távot, és ez idő alatt többször átkeltek kisebb-nagyobb befagyott patakokon is. Ennek ellenére a legnagyobb kihívás mégis az volt, hogy az erdő talajszintje a legtöbb helyen meg volt fagyva, és a kidőlt fákon is gyakran kellett átmászniuk. Egyszer az is előfordult velük, hogy nem találták a számításaik szerinti töréspontot, ezért egy ideig keresgélniük kellett az erdőben a kijelölt helyet.

„Nekem nagyon tetszett a tájékozódási feladat. Először azt gondoltam, hogy a nagy hideg lesz a legnagyobb kihívás, mert amikor elindultunk, akkor mínusz 11 fok körül volt a levegő hőmérséklete. Ennek ellenére a hideg nem nagyon befolyásolt minket, inkább az erdős terep. Az elején meg voltunk attól ijedve, hogy nem kapunk térképet − végszükség esetére a rajokat ellátták térképpel, amelyen természetesen nem volt megjelölve az útvonal −, és úgy kellett végigmennünk, hogy nem tudtuk előre a töréspontok helyeit. A feladat végrehajtása közben azonban rájöttünk, hogy ez egy másfajta kihívás, mint amit mi szoktunk gyakorolni, és ez tette igazán hasznossá ezt a kiképzést" − mondta a főhadnagy.

Jövő héten a század kijelölt állománya áttelepül majd egy másik helyszínre, ahol téli kiképzésen vesznek részt.

1595984140


Fotók: a szerző felvételei