Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemeni katonák csaptak össze az al-Kaida fegyvereseivel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 3. 12:41

Húsz jemeni katona és az al-Kaida terrorszervezet három fegyverese halt meg november 1-jén, szombaton a köztük kibontakozó összecsapásban a nyugat-jemeni Hodeida tartomány Dzsebel-Rasz városban – közölték helyi illetékesek és lakók.

A katonák akkor haltak meg, amikor a terrorszervezet fegyveresei minden irányból megostromoltak egy kormányzati épületet, és kifosztottak négy rendőrautót.

Egy helyi közigazgatási vezető azt panaszolta, hogy már korábban kérték a szanaai hatóságokat, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a térségben, de válaszra sem méltatták őket.

Jemenben sok helyütt fellángoltak a felekezeti harcok az elmúlt hónapokban a húszi síita lázadók megerősödése óta.

A húszik szeptember 21-én vonták ellenőrzésük alá a jemeni fővárost, és az ország középső, majd nyugati része felé nyomultak. Ezzel magukra haragították a szunnita törzseket és az al-Kaida fegyvereseit, akik eretnekeknek tartják őket.

Egyes szunniták attól tartanak, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezer évig fennálló zaita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottjának mondják magukat. Az imamátusnak az 1962-es katonai puccs vetett véget.