Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jöhet a hatodik észak-koreai atomrobbantás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. szeptember 13. 17:46

Észak-Korea befejezte az előkészületeket újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantásához – adta hírül a Yonhap dél-koreai hírügynökség szöuli kormányforrásokra hivatkozva.

A hír szerint az összegyűjtött információk alapján Észak-Korea kísérleti atomrobbantásainak szokásos helyszínén, északkeleti partvidékén azt a harmadik alagutat készíthette elő a teszthez, amelyet eddig még nem használt.

Szöul szerint bármikor megtörténhet az újabb robbantás.

A hírügynökség arra nem tért ki, hogy milyen információk alapján jutott a dél-koreai kormány a fenti következtetésre.

Észak-Korea pénteken hajtotta végre ötödik, eddigi legerősebb kísérleti atomrobbantását fennállása 68. évfordulójának tiszteletére.

A kommunista dinasztikus diktatúra 2006-ban hajtotta végre első atombombatesztjét. A pénteki, ötödik robbantást a nemzetközi közösség határozottan elítélte, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig újabb büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Észak-Koreával szemben.

A múlt heti atomrobbantást követő phenjani fenyegetőző szólamokhoz csatlakozott szeptember 12-émn, hétfőn a Koreai Munkapárt szócsövének számító Rodong Szinmun. A lap azt írta, hogy kudarcra van ítélve az Egyesült Államok ellenséges politikája. Az írás szerint az atomerők megerősítésében elért sikerek azt bizonyítják, hogy Észak-Korea „képes csapást mérni nemcsak az ázsiai-csendes-óceáni amerikai támaszpontokra, hanem az Egyesült Államok kontinentális részére is".

„Ideje lenne, hogy az Egyesült Államok tudomásul vegye, hogy Észak-Korea atom- és katonai hatalommá vált a világ keleti részén, hadserege és népe pedig eltökélt abban, hogy leszámoljon az amerikai imperialistákkal" – idézi a lap a munkapárt központi bizottságát.